Raad van State


vrijdag 10 juli 2009
Zitting over de subsidie die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft verleend aan de stichting Sociaal Fonds Recreatie voor scholingsactiviteiten. De subsidie is verleend voor de verbetering van de arbeidsmarktpositie van werkenden. Center Parcs Europe voert het project uit. Op grond van de Subsidieregeling mogen alleen trainingswerkzaamheden worden gedeclareerd. Daarom heeft de staatssecretaris aan de subsidieverlening de voorwaarde verbonden dat uit de administratie moet kunnen worden afgeleid dat de trainingswerkzaamheden 'niet productief' zijn geweest. De rechtbank in Dordrecht heeft in oktober 2008 het beroep van de stichting tegen de voorwaarde ongegrond verklaard en het beroep van Center Parcs niet-ontvankelijk. Beide komen nu tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat niet duidelijk is hoe zij aan de voorwaarde moeten voldoen. (zaaknummer 200808821/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat van het geluidsplan voor een deel van het traject A27 Gorinchem - Noordeloos. De minister heeft dit plan vastgesteld op grond van de Spoedwet wegverbreding. Het geluidsplan maakt de aanleg van een geluidscherm van 4 meter hoog mogelijk aan de oostzijde van de A27 ter hoogte van Hoogblokland. Fitt Nederland B.V. komt tegen de vaststelling van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar is haar bedrijf vanaf de snelweg niet meer zichtbaar als het scherm langs de A27 wordt gerealiseerd. De minister bestrijdt dit. (zaaknummer 200807274/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat van het geluidsplan voor een deel van het traject A1 Beekbergen - Deventer-Oost. De minister heeft dit plan vastgesteld op grond van de Spoedwet wegverbreding. Het gemeentebestuur van Voorst en een inwoner van Wilp komen tegen de vaststelling van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de inwoner had de minister in het geluidsplan moeten bepalen dat ook ter hoogte van zijn woning een geluidscherm wordt gebouwd. Dit is nodig, aldus de man, omdat er meer geluidsoverlast dan waarvan de minister in zijn plan is uitgegaan. Dit zou te maken hebben met een spitsstrook die al eerder is aangelegd. Het gemeentebestuur wil dat voor de hele gemeente geluidbeschermende maatregelen worden getroffen in de vorm van geluidschermen. Het 2-laags zeer open asfalt beton (ZOAB) levert namelijk minder geluidreductie op dan waarvan in het plan wordt uitgegaan, aldus het gemeentebestuur. (zaaknummer 200806856/1)

11.30 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ommen heeft verleend voor de bouw van een onderwijsgebouw bij kasteel Eerde in de bossen bij Ommen. In het kasteel is een internationale school gevestigd. De stichting Buitengoed Overijssel komt tegen de monumentenvergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij is het er niet mee eens dat de rechtbank Zwolle-Lelystad in oktober 2008 haar niet-ontvankelijk verklaarde in haar beroep. De rechtbank vond dat de stichting geen belanghebbende is in de procedure, omdat zij geen 'feitelijke werkzaamheden verricht anders dan het voeren van procedures'. Dit bestrijdt de stichting. De zitting zal alleen gaan over de vraag of de rechtbank terecht het beroep van de stichting niet inhoudelijk heeft behandeld. (zaaknummer 200808949/1)

14.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Maasdonk heeft verleend aan Dierenpension Nuland. Het gaat om een vergunning voor een pension voor honden en katten aan de Schotsheuvel in Nuland. De vergunning maakt verruiming van de geluidsnormen voor het dierenpension mogelijk. Een aantal omwonenden komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden zeggen nu al veel geluidsoverlast te ondervinden van de honden. Het dierenpension moet maatregelen treffen om de geluidsoverlast te beperken, aldus de omwonenden. Ook zou hun woongenot tot een minimum worden beperkt. (zaaknummer 200900416/1)