PwC-verkenning: Quick fix bankenoplossing biedt geen garantie

10/07/2009 07:00

PricewaterhouseCoopers B.V.

Amsterdam, 10 juli 2009 - Het adagium dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, krijgt voor banken in crisistijd een nieuwe dimensie, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde verkenning 'Future of Banking: returning stability to banks and the banking system'. Volgens de verkenning van PricewaterhouseCoopers zijn banken die relatief ongeschonden door de crisis komen niet automatisch ook succesvol na de crisis. Reden is dat banken als gevolg van hun overlevingsdrang zich in crisistijd vooral focussen op de korte termijn. De structuur en de problemen van banken zijn echter uiterst complex, waardoor de verleiding om te stoppen bij een quick fix verstrekkende gevolgen kan hebben voor de stabiliteit op lange termijn. Banken moeten leren economische en bedrijfsmatige veronderstellingen voortdurend te testen en in twijfel te trekken.

Otbert de Jong, co-auteur van 'Future of Banking' en partner bij PricewaterhouseCoopers, zegt hierover: "Zelfs banken die op dit moment redelijk 'crisis-proof' blijken, komen nog voor voldoende strategische en praktische dilemma's te staan waarbij een verkeerde keuze verstrekkende gevolgen kan hebben voor hun eigen stabiliteit en dus die van het totale bankensysteem. Er is bestuurlijke durf en daadkracht nodig om een lange termijn strategie te creëren en deze door te zetten. Juist nu is het belangrijk heel duidelijk op het netvlies te krijgen wat een bank wil zijn, voor wie en op welke manier. Het aangepaste verdienmodel van banken zal het voortbestaan op lange termijn moeten garanderen."

Het toekomstige succes van banken hangt volgens de PwC-verkenning sterk af van het met elkaar in lijn brengen van strategie, goed bestuur, risicobeheersing, financieel management, producten, legal en fysieke organisatie, duurzaamheid, personeelsbeleid en beloningstructuur. Gesteld wordt dat iedere bank weliswaar de expertise heeft deze factoren op een goede manier in te vullen. Echter, het succesvol cohesie scheppen tussen deze factoren zal doorslaggevend zijn voor de manier waarop banken op lange termijn ongeschonden uit de crisis komen. De meest kritische succesfactoren zijn:

Start met schone lei - Geen bank heeft momenteel een schone lei, dus het management moet duidelijk maken waar hun startpunt ligt. Ze moeten kritisch kijken naar strategische fouten uit het recente verleden op het gebied van bijvoorbeeld giftige activa of marktsegmenten en producten die niet bijdragen aan de strategie. Beken kleur: de toekomst behoort tot banken die daadwerkelijk waarde creëren voor klantengroepen waaraan ze diensten verschaffen. Ze zullen meer moed moeten tonen door zich financieel te binden aan klantengroepen en producten met toekomstperspectief, bijvoorbeeld door middel van het continueren van het verstrekken van kredieten.

Kies daarbij een passend businessmodel - Juist nu is er de kans en de tijd om businessmodellen onder de loep te nemen. Banken moeten zich klaar maken voor als de economie weer aantrekt en de vraag naar diensten toeneemt. Banken dienen nu kritisch te kijken of hun investerings-, commerciële- en verzekeringstak nog wel in één organisatie gehuisvest moet zijn. Een scheiding kan naast verminderd risico ook betere transparantie bieden. Essentieel voor een strategieaanpassing is het aantrekken van talent met een frisse blik die de zelfstandige entiteiten kunnen leiden. De focus moet weer op klanten gericht worden in plaats van op uitvoering van noodreparaties. Nieuwe modellen, zoals kantoorloze banken, die aangestuurd worden als mini-eenheden zullen meer op de voorgrond treden.

Zorg voor state of the art management van kapitaal, risico, regelgeving en goed bestuur - De komende periode zal kredietverstrekking tussen banken onderling en kapitaalstructuren defensiever worden. Een lagere 'return on investment' is het gevolg. Kapitaal is momenteel een schaars goed. De systemen en processen die de allocatie van kapitaal regelen moeten daarom robuust en effectief zijn. Otbert de Jong: "Dit vraagt om fundamentele veranderingen. Het is belangrijk dat er op alle niveaus en in iedere tak van de organisatie een goed en gelijkgestemd inzicht is in de bereidheid om risico's te nemen. Dat die risico's en de rendementen daarop vervolgens verantwoord zijn en goed worden gemeten is een cruciale taak van het management. Voor banken moet het gewoonte gaan woorden om twee stappen vooruit te kijken en continu verschillende scenario's te evalueren. De ene crisis is niet te vergelijken met een volgende crisis, waardoor het noodzakelijk is om economische en bedrijfsmatige veronderstellingen voortdurend te testen en in twijfel te trekken."

"Er zal een verdere focus komen te liggen op het creëren van transparantie, het terugdringen van complexiteit en de interne- en externe verslaggeving daaromtrent. Dit betekent dat er meer gevraagd gaat worden van finance-, risk- en compliance-functies. Die zullen meer geïntegreerd te werk moeten gaan om aan deze verwachting te kunnen voldoen", aldus de Jong.

Teams die betrokken zijn bij het ontwerpen van financiële producten moeten opgebouwd zijn uit vertegenwoordigers van alle bedrijfsonderdelen. Hierdoor kunnen producten al in de ontwerpfase op een integrale manier op alle relevante aspecten worden beoordeeld. Wanneer banken dit zelf niet beter gaan regelen bestaat de kans dat regelgevers toezichthouders installeren binnen de grote organisaties. Gevolg is dat banken toestemming moeten vragen om bepaalde producten te lanceren of om strategische stappen te zetten. Volgens de verkenning een ontwikkeling waar niemand bij gebaat is.

Volgens de PwC-verkenning zullen technieken voor het evalueren van de hoeveelheid kapitaal via de 'Value at Risk'-methodologie veranderen. Marktbreed zullen liquiditeitrisico's en economische kapitaalmodellen door regelgevers scherp onder de loep worden genomen. Hierdoor zullen banken meer aandacht moeten besteden aan zogenaamde stresstests om hun financiële gezondheid te meten.

Haal de beste mensen, beloon hen rechtvaardig en maak het transparant - De sterren van gisteren zijn niet per se de sterren van morgen. Werving & selectie zal rekening moeten houden met de nieuwe eisen die gesteld worden door regelgevers en de samenleving. Volgens de verkenning is een cultuur- en gedragsomslag nodig die erin voorziet dat het nemen van risico's alleen op beheerste wijze kan plaatsvinden. Human Resource Managers zullen op dit vlak nadrukkelijker advies en ondersteuning moeten geven richting bestuur.

Otbert de Jong: "Regelgeving, compliance, governance, transparantie en duurzaamheid zijn het komende decennia de nieuwe sleutelwoorden. Het bundelen van deze succesfactoren in een duidelijke toekomstvisie is essentieel voor banken. Als financiële instellingen zich dit realiseren is de eerste stap gezet. Vervolgens is de wijze van invulling bepalend voor de mate waarin banken vertrouwen in het financiële systeem zullen terug winnen."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl