Ingezonden persbericht


|Persbericht                                                               |
|Amsterdam, 10 juli 2009                                                   |
Vertrouwen financiers in vastgoedmarkt neemt toe
Kwartaalonderzoek DTZ Zadelhoff naar beleggers- en financiersvertrouwen

Financiers van commercieel vastgoed zijn minder negatief over de vastgoedmarkt in vergelijking met eind vorig jaar. Het financiersvertrouwen is nu bijna gelijk aan het vertrouwen van beleggers. Dat blijkt uit onderzoek van DTZ Zadelhoff naar het beleggers- en financiersvertrouwen. Hoewel er voor het eerst sprake is van een lichte stijging van het vertrouwen, is het vertrouwen nog steeds erg laag. De ondervraagde beleggers en financiers zien de ontwikkelingen op gebruikersmarkten als grootste risicofactor voor de vastgoedmarkt. Frans van Toor, partner van DTZ Zadelhoff, verantwoordelijk voor Investments en Research: "Bijna de helft van de financiers en twee op de drie beleggers noemen het gevaar van oplopende leegstand als grootste risico voor de vastgoedmarkt. Eind vorig jaar vormde de financierbaarheid nog hun grootste zorg".

Sinds eind 2007 meet DTZ Zadelhoff ieder kwartaal het vertrouwen onder beleggers en financiers in de vastgoedmarkt. In het tweede kwartaal van 2009 blijkt het vertrouwen van financiers te zijn toegenomen.

Frans van Toor: "Met ongeveer -35 is het financiersvertrouwen(1) nog altijd heel laag, maar er zit een lichte stijging in. Ook bij de beleggers. Financiers zijn traditioneel minder positief gestemd dan beleggers. Het is opvallend dat de financiers nu dichter tegen de beleggers aan kruipen qua vertrouwen."

Het transactievolume in de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt komt volgens DTZ Zadelhoff uit op circa 1 miljard euro in de eerste helft van dit jaar. "Beleggers kiezen voor defensieve, stabiele beleggingen. Bij de meeste transacties gaat het nu vooral om hoogwaardig vastgoed met eersteklas huurders". DTZ Zadelhoff verwacht dat het totale volume voor het jaar 2009 zal uitkomen op 3 miljard euro. "Dit baseren we onder andere op het toegenomen vertrouwen onder beleggers en financiers en te verwachten activiteiten van een aantal Duitse fondsen", aldus Van Toor.

Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat 60% van de financiers en 39% van de beleggers verwachten dat het bruto aanvangsrendement (BAR) van Nederlands vastgoed in het tweede kwartaal gelijk blijft. Er worden dus geen prijsdalingen verwacht. Van Toor: 'In het afgelopen jaar zagen we gemiddeld genomen een stijging van de aanvangsrendementen van rond de 6 naar rond de 7 procent in de kantorenmarkt. Wij zien dat de aanvangsrendementen - en daarmee ook de prijzen - zich nu stabiliseren. De prijsstabilisatie geldt niet voor de minder goede en meer risicovolle beleggingsproducten. Daar zullen de prijzen nog dalen."

De voorspellingen van het CPB gaan uit van een verdere krimp van de economie in 2009. De vastgoedmarkt reageert over het algemeen later op economische ontwikkelingen dan bijvoorbeeld de aandelenmarkt, die veel directer reageert. De effecten van de economische situatie op de vastgoedmarkt kunnen daardoor langer op zich laten wachten. DTZ Zadelhoff ziet de leegstand weliswaar nog niet oplopen, er is echter wel sprake van een daling van de opname. Financiers en beleggers zien een oplopende leegstand op dit moment als de hoogste risicofactor voor de vastgoedmarkt.

Het onderzoek naar het beleggers- en financiersvertrouwen door DTZ Zadelhoff betreft de Nederlandse vastgoedmarkt. Voor de ontwikkelingen op de Europese vastgoedmarkten is het rapport 'Money into Property Europe 2009' beschikbaar.
|

Ingezonden persbericht