Max Havelaar compenseert de CO2 uitsoot van zijn missies naar het Zuiden

10/07/2009 10:11

CO2LOGIC

Eerlijke handel is het punt van ontmoeting tusen de drie pijlers van duurzame ontwikkeling, waarbij het evenwicht tussen de 3 P's ("people, planet en profit ") het meest wordt gerespecteerd. Sinds haar ontstaan heeft Max Havelaar de ontwikkeling van beste praktijken op milieugebied actief aangemoedigd, zowel in de normen en criteria van het Fairtradesysteem als in haar activiteiten. Vandaag compenseert Max Havelaar ook de CO2 uitsoot van zijn missies naar het Zuiden...

Eerlijke handel is het punt van ontmoeting tusen de drie pijlers van duurzame ontwikkeling, waarbij het evenwicht tussen de 3 P's ("people, planet en profit ") het meest wordt gerespecteerd. Sinds haar ontstaan heeft Max Havelaar de ontwikkeling van beste praktijken op milieugebied actief aangemoedigd, zowel in de normen en criteria van het Fairtradesysteem als in haar activiteiten. Zo groeit bijvoorbeeld het aanbod van producten die zowel Fairtrade gecertificeerd als 'biologisch', en de Fairtradepremie wordt vaak gebruikt voor de opleiding in de biologische landbouw.

Zoals elke organisatie stoot Max Havelaar CO2 uit, wat de voornaamste oorzaak is van de opwarming van de aarde. "Max Havelaar Belgie doet reeds veel om haar uitstoot te verminderen: zo komen de medewerkers met het openbaar vervoer of met de fiets. Bovendien zijn we nu gevestigd in een gebouw dat recent grondig is geïsoleerd en gerenoveerd, met het oog op een minimaal verbruik en een maximale benutting van de openbare ruimtes. En al onze communicatiematerialen worden gedrukt op FSC materialen. Dit maakt deel uit van onze manier van denken!" zegt Laurent Verheylesonne verantwoordelijke communicatie bij Max Havelaar.

Het is duidelijk dat milieu een belangrijk onderdeel uitmaakt van de filosofie van dit onafhankelijk keurmerk. Ondanks dit werkt Max Havelaar in partnerschap met organisaties van het Zuiden, waardoor het soms onvermijdelijk is om te vliegen. In 2009 waren drie professionnelle missies gepland, twee in Latijns-Amerika (Peru en Ecuador) en een in Afrika (Ivoorkust en Ghana).

Max Havelaar heeft CO2logic - een consultant voor het berekenen van de CO2-voetafdruk- gevraagd om de totale emissies van de missies in 2009 te berekenen. De uitslag hiervan was 31 ton CO2 waarvan meer dan 90% voor het luchtvervoer alleen. Om een grootteorde te geven dit komt overeen met de uitstoot van een Belgisch gezin van 4 personen gedurende een jaar (vervoer, warmte en elektriciteit). Dankzij de berekening van de voetafdruk, heeft Max Havelaar geleerd dat enkele kleine maatregelen kan leiden tot vermindering van de totale voetafdruk. Bijvoorbeeld, door minder vlees te eten kan men koolstofvoetafdruk verminderen. Het grootste deel van de CO2-voetafdruk blijkt echter het luchtvervoer te zijn. Wat voor Max Havelaar moeilijk te vermijden is omdat ze vaak opdrachten heeft op andere continenten.

"Wat niet kan worden vermeden, is het belangrijk te compenseren. Daarom heeft Max Havelaar besloten om de uitstoot van hun reis volledig te compenseren." Concreet houdt dit in dat Max Havelaar een kleine stroomcentrale (<10 MW) steunt die draait met biomassa-afval in Rajasthan, Noord India. Eén van de sociale voordelen van het project is dat de biomassa die gebruikt wordt door het project zorgt voor meer rechtvaardige inkomsten voor de landbouwers en dat het project toegang tot schone en betaalbare energie geeft.

"Gezien de omvang van de klimaatuitdaging, hoopt Max Havelaar ook andere partijen te inspireren, vooral tussen de partners en journalisten die hem vergezellen, zodat we samen onze CO2-voetafdruk verminderen. "

------ voor de redactie ---------

Fairtrade Max Havelaar is het onafhankelijk keurmerk voor eerlijke handel. Je vindt ons keurmerk enkel op producten die aan de internationale criteria voor eerlijke handel voldoen. Deze hebben te maken met de manier waarop geproduceerd wordt en de prijs. Het Fairtrade Max Havelaar keurmerk biedt de consument belangrijke garanties. Het is het bewijs dat de boeren in het Zuiden een rechtvaardige prijs krijgen voor hun oogst en dat de landarbeiders in correcte sociale omstandigheden werken. En de productiemethoden zijn milieuvriendelijk. Om die garanties te geven, laat Max Havelaar de hele weg die een product aflegt, van bij de boer tot in de winkel, strengcontroleren.

Sinds 2006 is CO2logic de pionnier en leider op vlak van CO2 compensatie en CO2-advies in België. CO2logic helpt vooral bedrijven met het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot. CO2logic werd in een studie van Inter Environnement Wallonië - ULB erkend als meest aangeraden CO2-compensatie bedrijf in België en tweede op Europees vlak. CO2logic wenst ook particulieren te sensibiliseren omtrent hun CO2-voetafdruk door zijn CO2 calculator voor iedereen ter beschikking te stellen op www.co2logic.be of via www.msn.be en www.skynet.be . CO2logic doet mee aan verschillende sensibilisatie initiatieven en ontwikkelde ook een programma www.climate-education.be om kinderen te informeren en te sensibiliseren over klimaatsverandering. CO2logic tekende de CO2-compensatie-charter van de ADEME en onze adviseurs hebben de Bilan Carbone® vorming en erkenning. CO2logic steunt de volgende organisaties bij het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot; Mars, AB Inbev, Interparking, Nuon, European Investment Bank, Eurostar, Vlaams Parlement, Kabinet van Minister Cerexhe, Total Belgium, Vanbreda International, KPN, Electrawinds, Interbuild, CFE, BPC, Atenor, Ethias, Igepa, D'Ieteren, Architectes Jaspers & Eyers, Arval.... www.co2logic.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel