Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 juli 2009

Nederlandse PFA makreelvissers worden 50e MSC-gecertificeerde visserij

Vandaag werd een nieuwe mijlpaal voor duurzaam gecertificeerde visserij bereikt met de 50e visserij die het Marine Stewardship Council (1) certificaat ontving. De Nederlandse Pelagic Freezer-trawler Association (PFA) behaalde de MSC-certificering voor zijn makreelvisserij na een diepgaande 17 maanden durende beoordeling.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van de PFA zegt: "Het behalen van het MSC-certificaat voor onze makreelvisserij past helemaal in onze ambitie om concurrerend te werken en tegelijkertijd duurzaam te vissen".

De makreelvisserij van de PFA vindt plaats in het Noordoost Atlantische gebied. Voor deze visserij kunnen 27 diepvriestrawlers worden ingezet die in eigendom zijn van tien bedrijven uit zes EU-landen. De schepen vangen de makreel individueel of in span en gebruiken sleepnetten die de bodem niet raken. Ze vangen ongeveer 60.000 ton makreel. Dit is ongeveer 15% van de maximaal toegestane vangst (TAC) voor deze visserij en 25% van het aandeel van de Europese Unie in deze TAC.

Volgens de beoordeling bevindt het Noordoost Atlantische makreelbestand zich volledig binnen veilige biologische grenzen en heeft de PFA met succes maatregelen ingevoerd om ongewenste bijvangst tot lage niveaus te beperken. Een voorbeeld is het verbod om marktwaardige vis overboord te zetten, dat de PFA al in 2000 instelde. Als onderdeel van de certificering zal de PFA echter nog meer maatregelen gaan nemen om de bijvangst van ongewenste bijvangsten in kaart te brengen en nog verder te laten verminderen.

De makreelvisserij is de tweede PFA visserij die is gecertificeerd. De PFA Noordzeeharingvisserij kreeg als in 2006 het MSC-certificaat voor duurzame visserij. Rupert Howes, Chief Executive van MSC zegt: "Ik vind het geweldig dat ik de 50e MSC gecertificeerde visserij mag verwelkomen. Met de certificering van hun haringvisserij in 2006 heeft de PFA een voortrekkersrol gespeeld in de certificering van de pelagische visserijen (2) in de Noordzee. Ik ben daarom blij dat ik hen nu kan feliciteren met de certificering van hun tweede en onze 50e visserij".

EINDE