Milieudienst Rijnmond

Lichte daling van het aantal meldingen van Rijnmondbewoners


09.07.2009 15:30
Meldkamer & communicatie, telefoon 010 473 33 33

In het eerste half jaar van 2009 heeft de meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond 10.021 meldingen over stank, stof en lawaai van bewoners in het Rijnmondgebied ontvangen. In de eerste helft van 2008 was het aantal meldingen 10.575.

Geen trendmatige daling

Er is geen specifieke trend uit de cijfers af te leiden. Op alle gebied zijn er wat minder klachten ontvangen. Het aantal klachten over vliegtuiggeluid (in 2009 3163 en in 2008 3290) en horecalawaai (2303 in 2009 en 2385 in 2008) blijft onverminderd hoog. Het aantal stankmeldingen is enigszins toegenomen: 2448 in 2009 en 2241 in 2008.

Voorval met meeste meldingen

De stijging van het aantal stankmeldingen is onder ander toe te schrijven aan een incident op vrijdag 23 januari. Het voorval veroorzaakte de meeste klachten van dit jaar tot nu toe. Op een bedrijfsterrein in de Botlek reed een vorkheftruck met zijn lepels een vat met mercaptaan lek. Mercaptaan stinkt al bij zeer kleine hoeveelheden. Het incident had dan ook 200 meldingen tot gevolg uit verschillende omliggende gemeentes.

Veel stankoverlast van overladen van olie

De DCMR ontving het afgelopen half jaar veel meldingen over overladingen bij op- en overslagbedrijf Vopak in de Europoort. Bij deze overladingen is vaak sprake van stank van achtergebleven dampen in de tankerschepen of de opslagtanks. Deze dampen komen vrij door ontluchtingsgaten als een nieuwe lading wordt verwerkt. Mede afhankelijk van de weersomstandigheden - mist, temperatuur, wind - ondervinden bewoners in meer of mindere mate stankoverlast. Bij stankoverlast adviseert de uitrukdienst van de meldkamer het bedrijf de laadsnelheid aan te passen om de overlast te stoppen. Vopak heeft de laadprocedures aangepast en geurdetectie sensoren (E-Nose) aangebracht, zodat de verladingen minder stankoverlast veroorzaken.

Lawaai van horeca en evenementen

Ook het aantal lawaaimeldingen over de horeca is wat gedaald. De meeste klachten komen uit Rotterdam. Net als in andere jaren lopen de klachten in de loop van het seizoen op. 's Zomers is er meer terrasbezoek en bovendien worden evenementen gehouden. Vorig weekend ontving de meldkamer ruim vijftig lawaaiklachten over de festivals TMF-award, Harley Herrie Dag en Metropolis in het Zuiderpark. Voor de evenementen geeft de gemeente Rotterdam vergunning af. Vanaf vandaag swingt Rotterdam in verband met het North Sea Jazz Festival.

Meldkamer dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend

Bewoners kunnen geluidsoverlast dag en nacht doorgeven aan de meldkamer van de DCMR via telefoon 010 473 33 33 of via www.dcmr.nl.