Ministerie van Defensie

Alarmlijn voor bevolking Uruzgan

11 juli 2009, 7.00 uur

Het Operational Coordination Centre Provincial (OCC-P) in Uruzgan is donderdag officieel geopend op Kamp Holland. Voortaan kan de bevolking met één telefoontje de Afghaanse veiligheidsdiensten in dit centrum waarschuwen voor verdachte situaties, locaties van geïmproviseerde explosieven melden of om dringende assistentie vragen.

In het OCC-P wordt door het leger, de politie en de inlichtingendienst bekeken welke veiligheidsdienst actie moet ondernemen. Uiteindelijk moeten er 37 functionarissen komen te werken. Het is een vereiste dat deze mensen kunnen lezen en schrijven.

'Meldkamer' Het concept `OCC-P' is niet nieuw. De `meldkamer' draait al ongeveer een jaar. Alleen was het niet meer dan een plek waar de Afghan National Security Forces (ANSF) af en toe bij elkaar kwamen en in beperkte vorm informatie met elkaar deelden. Op het nieuwe OCC-P krijgen alle functionarissen een drieweekse training van Amerikaanse mentoren. Zij leren de Afghanen met scenariotraining en kaartleesoefeningen de procedures in een meldkamer. Mentoren van de Europese Unie Politie en van de Task Force Uruzgan blijven betrokken tot het OCC-P zelfstandig kan draaien. Afghaanse militairen marcheren voor het OCC-P. - Foto: ministerie van Defensie

Verkiezingen De opening van het OCC-P hangt samen met de Afghaanse verkiezingen in augustus, waarin het coördinatiecentrum een grote rol speelt. Omdat het nog steeds niet in alle districten veilig is om te stemmen, is een goede coördinatie tussen politie en het leger van groot belang. De faciliteiten zijn er en aan het niveau van de bemanning wordt hard gewerkt. Nu is het zaak aan de bevolking om gebruik te maken van de alarmlijn.