Ingezonden persbericht


Persbericht
vooraankondiging

Den Haag, 29 april 2009

line-up
Michael Raedecker
11 juli t/m 1 november 2009
GEM, Museum voor actuele kunst, Den Haag

Michael Raedecker maakte het afgelopen decennium een komeetachtige, internationale carrière. Hij wordt beschouwd als de meest succesvolle kunstenaar van zijn generatie, die echter in Nederland, zijn vaderland, nog weinig te zien is geweest. GEM, Museum voor actuele kunst in Den Haag toont deze zomer een solotentoonstelling met werk van de afgelopen vijf jaar; monumentale doeken waarin hij schilder- en borduurkunst combineert. Als één van de eerste musea in Nederland slaagde het Gemeentemuseum den Haag, waarvan GEM een onderdeel is, er onlangs in een monumentaal doek van Raedecker te verwerven: reflex (2003).

Michael Raedecker (Amsterdam, 1963) begon zijn artistieke scholing aan de mode opleiding van de Rietveld Academie. Hij kwam er al snel achter dat hij liever schilder werd dan modeontwerper en besloot na zijn afstuderen het roer om te gooien. In 1993 kwam hij op de Rijksacademie en halverwege de jaren negentig verhuisde hij naar Londen, waar hij een Master-opleiding aan het prestigieuze Goldsmiths College volgde. Sinds die tijd woont en werkt hij in Londen.

Met zijn bloemstillevens, portretten en landschappen gemaakt in een combinatie van verf en borduurgaren, veroverde hij al snel de Londense kunstwereld. Zijn grote, internationale doorbraak beleefde Raedecker toen de bekende verzamelaar Charles Saatchi zijn werk aankocht, hij winnaar was in 1999 van de John Moores Prize, de belangrijkste Engelse prijs voor de schilderkunst, en hij werd genomineerd voor de Turner Prize in 2000.

Vanwege zijn vertrek naar Londen en zijn doorbraak daar, is zijn werk goed vertegenwoordigd in buitenlandse collecties, maar slechts mondjesmaat in openbare Nederlandse collecties. Het Gemeentemuseum is dan ook erg verguld met de aanwinst van het werk reflex dat nu in de tentoonstelling XXste Eeuw te zien is. In de grote expositie die binnenkort in het GEM opent, zal vooral recent werk van Nederlands succesvolste kunstenaar van dit moment getoond worden.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Camden Art Centre te Londen en Carré d'Art, Musée d'art contemporain te Nîmes. De tentoonstelling opent eerst in Londen en reist daarna door naar Den Haag waar de tentoonstelling met enkele stukken uit Nederlandse particuliere collecties wordt uitgebreid.
Bij de tentoonstelling verschijnt eveneens een rijk geïllustreerde Nederlandstalige catalogus.