Ingezonden persbericht


ONDER EMBARGO tot 12 juli 15.00 uur

P E R S B E R I C H T

BIG JUMP IN DIEMEN

Zaandam, 1 JULI 2009 - Een wethouder, bijzondere Noord-Hollanders, milieumensen en omwonenden springen op 12 juli om 15 uur in Diemen het water in om aandacht te vragen voor ecologisch gezond water.

Op 12 juli om precies 15.00 uur is het zover: in heel Europa springen tienduizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van schoon water - én dat ze daar iets aan willen doen. In Noord-Holland is de Diem, een voormalig veenriviertje aan welke de gemeente Diemen haar naam dankt, de uitverkoren plek. Er wordt van een houten voetgangersbrug bij het spoor in de Diem gesprongen. Ruud Grondel, wethouder van Diemen, springt mee. Verder springen bijzondere Diemenaren en Noord-Hollanders: onder anderen lokale hoogspringer Patrick Faydherbe (basketball international), waterschapsbestuurslid Lammy Garming, een Hyves-club die zich inzet voor zwemwater in Diemen en een nationaal kampioen meisjes-volleybalteam uit Diemen.

Internationaal bekende organisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds en het Europees Milieubureau, hebben hun naam verbonden aan Big Jump. Het evenement wil de Europese Kaderrichtlijn Water meer bekendheid geven. Die kaderrichtlijn stelt dat in 2015 alle Europese waterlopen ecologisch in een 'goede toestand' moeten zijn. Een ambitieuze doelstelling die moeilijk te bereiken is zonder steun van het brede publiek. Daarom brengt de Big Jump elk jaar opnieuw zoveel mogelijk mensen opnieuw in contact met waterlopen.

Diemen heeft ambitieuze waterplannen. De gemeente werkt samen met waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan optimale waterkwaliteit, ze richt een moerasstrook in volgens de biotoopeisen van de ringslang en legt een 'natte' ecologische verbinding aan tussen IJburg en de Diem. Wethouder Grondel: 'Wij vinden ecologische waterkwaliteit erg belangrijk. Daarnaast willen we dat de mensen ervan kunnen genieten. We zijn dan ook hard bezig om te proberen een nieuw strandje te ontwikkelen, zodat Diemenaren niet ver weg hoeven om lekker in de natuur te zwemmen.'