Ingezonden persbericht


Persbericht

Over het IJ Festival 2009:

25000 kaarten verkocht

Amsterdam, 12 juli 2009

De zeventiende editie van Over het IJ Festival, dat vanavond wordt afgesloten, heeft ruim 31000 bezoekers getrokken. Er werden 25000 kaarten verkocht en het gratis muziekpodium en de goede sfeer in het Festivalhart waren verantwoordelijk voor nog eens 6000 bezoekers. Dankzij de structurele ondersteuning van gemeente en stadsdeel was deze editie het eerste succesvolle jaar van een nieuwe kunstenplan periode waarin de toekomst van het festival gegarandeerd zal zijn.

De organisatie is verheugd over dit resultaat. Het werk van jonge en nog onbekende theatermakers en de bijzondere locaties is aantrekkelijk voor een zeer gemêleerd publiek.

Over het IJ Festival heeft dit jaar opnieuw bewezen uniek te zijn in haar locaties. Meegenomen worden op het Greenpeace schip de Sirius naar de diepzee, mee in de bus van Ilay den Boer om de aangrijpende vlucht van zijn oma vanuit Litouwen te beleven, in vervoering gebracht worden door drie dansers in gevecht met een gigantische Wiek, dit zijn enkele voorbeelden van de vele voorstellingen op Over het IJ Festival die in geen theater te beleven zijn.

Ook op Overhoeks stonden weer diverse voorstellingen, zoals Hoog bezoek van Elien van der Hoek, een ontroerende familievoorstelling over een onmogelijke liefde van een piepklein vrouwtje en een hele lange meneer. Op station Amsterdam Centraal speelden vier voorstellingen, waaronder Heim, een intieme, zintuiglijke ervaring in een autotunnel en de spannende voorstelling van De Verliezers in de trein van Amsterdam naar Zandvoort.

Het terugkerende Zeecontainerprogramma is dit jaar meer bezocht dan ooit zowel in het Festivalhart als op Overhoeks. Nog studerende theatermakers van diverse theateropleidingen kregen de mogelijkheid een minivoorstelling in een zeecontainer te maken.

Voor het tweede jaar bezochten op uitnodiging een aantal internationale programmeurs het festival, wat vruchtbaar bleek te zijn. Programmeurs uit Engeland, Frankrijk, België en Spanje hebben interesse getoond en gaan hoogstwaarschijnlijk een aantal jonge locatietheatermakers uitnodigen om hun voorstellingen te spelen.

De muziekprogrammering was dit jaar een groot succes. Een verrassende, overtuigende programmering met oa Stuurbaard Bakkebaard, Coparck, DJ-duo Rotjes. Ontdekking van het festival was de Belgische band Moustache uit Gent met eigen voorprogramma, het straatmuzikanten orkest Ratkabaybal.

Pers was weer volop aanwezig. Zoals vorig jaar werden vele voorstellingen gerecenseerd en vele kranten, tijdschriften en radio- en televisieprogramma's, zowel lokaal als landelijk, besteedden vaak meerdere malen aandacht aan het festival.

Het publiek is zeer tevreden over de sfeer op het festival, die veel mensen als alternatief en ontspannen ervaren. Men vindt met name de locatie, de NDSM-werf met het festivalhart, zeer bijzonder en gezichtsbepalend voor Over het IJ Festival.