Nederland levert 61 calamiteitenschermen tegen kijkfile in Engeland

13/07/2009 12:12

Wilchem BV

Om de dagelijkse ergernis van kijkfiles te helpen verminderen in het buitenland, heeft de Engelse Highway Agency deze week een order van formaat geplaatst door de aankoop een groot aantal mobiele calamiteitenschermen van Nederlandse makelij.

De groen gekleurde schermen worden op 61 aanhangwagens afgeleverd door Wilchem B.V. te Papendrecht, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de afhandeling van milieu-incidenten. De Engelse versie van het snel inzetbare scherm bestaat uit 30 delen van 2,5 meter lang en heeft een totale lengte van 75 meter. Het is voorzien van innovatieve luchtflappen wat van belangrijke betekenis is voor de stabiliteit. Door het tijdig plaatsen van het 2,10 meter hoge scherm is aangetoond dat pottenkijkers op vrije rijbanen voortaan minder worden afgeleid, want er valt immers niets meer te zien.

Deze succesvolle aanpak van de dagelijkse kijkfiles en toepassing in ons land wordt met veel belangstelling op de voet gevolgd door verkeersdeskundigen in het buitenland. Met de aanschaf van voldoende aanhangwagens en strategisch gekozen vertrekpunten zal het Nederlandse voorbeeld worden opgevolgd in de strijd tegen zogenaamde"Rubberneckers".

De calamiteitenschermen worden bij verkeersincidenten ingezet op het snelwegennet, met als doel om aandachttrekkende gebeurtenissen af te schermen, de nieuwsgierige kijkers het zicht te ontnemen en secundaire ongevallen te voorkomen.

Het bij ongevallen weer snel op gang helpen van de doorstroming van het verkeer, draagt bij aan de verkeersveiligheid en kan zelfs levens sparen. Het gevaar sluipt in het feit dat de overige weggebruikers op de andere rijbanen onverklaarbare prikkels krijgen om te kijken, vervolgens het gas los laten waardoor de snelheid afneemt, de remlichten van voertuigen niet oplichten, wat te laat wordt opgemerkt door achteropkomend verkeer. De factoren snelheid, rijgedrag, concentratie en weersomstandigheden spelen hierbij een grote rol.

Tijdens incidentafhandelingen worden hulpverleners geconfronteerd met piepende banden, schrikreacties en kop-staart botsingen door kijkers op andere rijbanen. Voor deze structurele problemen moest een structurele oplossing worden bedacht.

In overleg met deskundigen van Rijkswaterstaat heeft Wilchem B.V. sinds 1996 een geoctrooieerd systeem ontwikkeld voor het afschermen van verkeersongevallen. Een doeltreffende aanpak van kijkfiles wordt in 2009 wederom met succes beloond want het vernieuwde systeem heeft nu ook de officiële goedkeuring van de Highway Agency.

Het door Wilchem B.V. verder ontwikkelde systeem kreeg in het jaar 2007 hoge waardering van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Op landelijke schaal is aangetoond dat het gebruik van deze schermen een belangrijke bijdrage levert in het terugdringen van de economische schade.

"Het vertrouwen van de Highway Agency en Rijkswaterstaat geeft het Flex-screen systeem de erkenning die het verdient", aldus een trotse woordvoerder van het bedrijf.





http://www.vananaarbeter.nl