Nederlandse Moslim Omroep
P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 14 juli 2009

19.00-21.00 uur
Talkshow met verschillende gasten en rubrieken
Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef

Thema-uitzending: Bijzondere reizen in de islamitische wereld
---

Hoofdgast is Arita Baaijens, schrijfster en fotograaf. Twintig jaar geleden raakte ze zo gefascineerd door de woestijn dat ze haar baan als milieubioloog opgaf en kamelen kocht. Sedertdien trekt ze met kamelen door de woestijn van Egypte en Soedan. Sinds een paar jaar richt ze zich ook op Centraal Azië en Siberië. Wat haar fascineert zijn nomadisch levende culturen, natuur en religie. Tijdens haar tochten heeft deze Nederlandse Indiana Jones ook een aantal archeologische ontdekkingen gedaan.

Reizen door de grootste zandbak van de wereld. Elk jaar trekt Abderrahim Jebli-Ouazzani door het grote gebied op zoek naar avontuur. Anders dan de hoofdgast doet hij dit niet met het schip van de woestijn maar met gemotoriseerde vehikels. Deze 'Vliegende Marokkaan' vertelt waarom de Sahara voelt als thuiskomen.
Een hang naar avontuur is niet haar grootste drijfveer, wel nieuwsgierigheid en het verleggen van fysieke en mentale grenzen.Haar boek Desert Songs is gekozen tot Beste Reisfotoboek 2008 door de Nederlandse reisboekhandels.
lees minder

Schulte Nordholt is hoofd van de afdeling onderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden en hoogleraar geschiedenis en samenleving van Zuidoost-Azië aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In de vaste rubriek de Islamitische canon deze keer een spirituele reis. Onderzoeker Islamic Studies, Eric van Lit, draagt Redder uit de Dwaling (Munqidh min al-dalal) aan van de Perzische filosoof Al-Ghazali (1058-1111).
Deze belangrijke islamitische denker heeft de mystiek van de islam, het soefisme, voor wetsgeleerden aanvaardbaar gemaakt. Voor veel soennieten is Al-Ghazali de tweede leermeester na profeet Mohamed, die een cruciale invloed heeft uitgeoefend op de ontwikkelingen in de islamitische gebieden.

Arabia is een kookboek dat de lezer meeneemt op een persoonlijke ontdekkingsreis, met foto's, gedichten, recepten en een verslag van bijzondere ontmoetingen. Culinaire journalisten Merijn Tol en Nadia Zerouali zijn de reisleidsters bij deze culinaire zoektocht naar de Moorse erfenis in de keukentradities van landen in Noord-Afrika, Zuid-Europa en het Midden-Oosten rond de Middellandse zee.

In het boek Gevlucht! vertellen vier jonge mensen hoe het leven was in communistisch Roemenië, het Koerdische deel van Irak, het fundamentalistische Iran en het door de Taliban bezette Afghanistan. Het zijn hemelschreiende verhalen over angst, onmacht, marteling en bloedbaden. Dan volgt er een periode van onzekerheid van de vlucht en het nieuwe leven in Nederland waar hen toch een carrière wacht. Een van hen, Arash Yaqin, haalt herinneringen op van zijn gedwongen reis uit Afghanistan. Vier trieste levensverhalen met een happy end: een mooie, bovengemiddelde carrière in een vrij land. Twee jonge vrouwen en twee jonge mannen lieten zich niet onderdrukken door een strenge islam en het communisme. Zij ontvluchtten hun land en maakten carrière in Nederland.

In de zomer zal OBA-live als OBA-light worden uitgezonden vanuit Studio Desmet in Amsterdam maar zal niet voor publiek toegankelijk zijn. Ook zal er geen live muziek zijn. Vanaf 1 september is OBA-live weer vanuit OBA.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl