Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Dordrecht, 14 juli 2009

Gemiva-SVG Groep start nieuw activiteitencentrum in Zwijndrecht

Maandag 13 juli startte de Gemiva-SVG Groep het nieuwe activiteitencentrum Calypso aan de Grote Beerstraat 7 in Zwijndrecht. Het gebouw is aangepast om dagbesteding te kunnen bieden aan mensen met een ernstige meervoudige handicap.

Met de start van Calypso hebben we een activiteitencentrum dat volledig is ingericht voor deze groep mensen met een handicap, vertelt locatiehoofd Marianne Filak. In deze regio heeft de Gemiva-SVG Groep op verschillende plaatsen dagbestedingsmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke handicap. Een klein deel van deze mensen heeft een ernstige meervoudige handicap, zij hebben naast hun verstandelijke beperking ook forse lichamelijke beperkingen. De meesten van hen zijn rolstoelafhankelijk en hebben veel verzorging nodig. Tot op heden kregen zij dagbesteding in activiteitencentrum De Nesse aan de Saturnusstraat in Zwijndrecht. In de loop der jaren kwamen daar zoveel mensen dat uitbreiding noodzakelijk bleek. Die hebben we nu gevonden in een nieuwbouwpand op een paar honderd meter afstand van De Nesse. Het is een gebouw met veel aanpassingen geworden. Er is een tillift aan het plafond waarmee we cliënten probleemloos door de gehele ruimte kunnen verplaatsen. De groepsruimtes hebben eigen aangepast sanitair direct naast de groep, dat is heel praktisch. Voor veel van onze cliënten is meerdere keren per week fysiotherapie nodig, daarvoor is een aparte ruimte. Ook is er een snoezelruimte, een ruimte waar cliënten zich kunnen ontspannen met kleuren, geuren en muziek.

Dienstverlening
In het nieuwe activiteitencentrum is ook een groep cliënten actief die dienstverlenende activiteiten verricht voor de meervoudig gehandicapte cliënten. In De Nesse is een groepje cliënten met uitsluitend een verstandelijke beperking, die het leuk vindt om allerlei verzorgende en huishoudelijke activiteiten te doen. Zij gaan mee naar Calypso en krijgen daar een eigen ruimte van waaruit zij samen met hun begeleiders de andere groepen ondersteunen. Het gaat dan om praktische en arbeidsintensieve zaken zoals de verzorging van de was, koffie en thee zetten, schoonmaakwerkzaamheden en het doen van boodschappen. Hierdoor ervaart die groep hun werkzaamheden als nuttig en zinvol. Een mooie combinatie.

Voorzichtig beginnen
Maandag 13 juli was de eerste dag dat de cliënten gebruik maken van de nieuwe locatie. Het is voor deze groep cliënten een ingrijpende verandering, de verhuizing. Niet alle cliënten begrijpen dat zij van de ene op de ander dag op een andere plek dagbesteding krijgen. Hen erop voorbereiden is soms moeilijk. Daarom kiezen we er ook voor om rustig te beginnen en een officiële opening pas eind augustus te doen.