Gemeente Den Haag

Gemeenteraad stemt in met voorbereidingsplan Internationaal Cultuurforum Spui

In zijn laatste vergadering voor het zomerreces stemde de gemeenteraad in met de plannen voor de ontwikkeling van een Internationaal Cultuurforum Spui. In dit dans- en muziekcentrum gaan het Residentie Orkest, Het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium intensief met elkaar samenwerken.

Hoewel de gemeenteraad overwegend positief was over het plan, stelde een aantal fracties vragen over de kosten die de ontwikkeling van het cultuurforum met zich meebrengt. Ook de beoogde locatie riep een aantal vragen op.

Internationaal Cultuurforum Spui
De PvdA wil bij de realisatie van het cultuurforum graag een openbare Europese aanbestedingsprocedure zonder voorselectie en wil daarvoor zoveel mogelijk aanstormend talent de kans bieden om hieraan bij te dragen. Ook de inbreng van de Hagenaar is hierbij belangrijk. Zij diende hiervoor een motie in. Na een toezegging van wethouder Marieke Bolle hield deze partij haar motie aan.

De fractie VVD beschouwt de plannen voor het cultuurforum positief. Het is goed voor de allure van de stad en goed voor de economie. Wel vindt zij het bedrag van 240 miljoen dat wordt beoogd voor de ontwikkeling veel geld. De SP sluit zich daarbij aan.

De fractie ChristenUnie-SGP wil graag de monumentale muren bij het Rabbijn Maarssenplein bewaren. Deze zouden door de bouwontwikkelingen in gevaar kunnen komen.

D66 ziet veel voordelen in een dergelijk cultuurforum. Wel wil zij de kosten graag in beeld. Ook deze fractie vraagt aandacht voor de locatie: de Nieuwe Kerk mag hier niet onder lijden. Dit vindt ook de Haagse Stadspartij en de Politieke Partij Scheveningen.

Het CDA is positief over de plannen voor het Spuiplein en vraagt de wethouder de startpunten uit te werken in een internationale architectenselectie. Deze fractie vraagt de wethouder ook om de culturele instellingen te verzoeken om de functionele eisen voortvloeiend uit de exploitatieplannen aan te dragen voor de start van het ontwerpproces. Zij diende hiervoor een motie in die werd aangenomen.

De GroenLinks-fractie staat positief tegenover het plan, deelt de ambities van het college en de instellingen, maar wil wel graag onderzoek naar de mogelijkheden.

Wethouder Marieke Bolle geeft aan dat het bedrag van 240 miljoen niet helemaal van de stad afkomstig zal zijn, maar dat een deel hiervan door andere partijen zal worden bijgedragen. De wethouder vertelt dat er eerst een bedrijfsplan wordt gemaakt en dat daar ook in staat hoe het met de financiën zal gaan.

Interpellatie Buitenhaven
De fracties D66 en de Politieke Partij Scheveningen hielden een interpellatie over de Buitenhaven. Deze partijen gaven aan dat er voor de zomer duidelijkheid zou komen over de milieueffecten. Wethouder Norder zei daarop dat er een quickscan is gedaan. Hij constateerde dat de raad dit niet voldoende vindt om te komen tot een voorkeursmodel. Hij zal een aantal belangrijke varianten uitzoeken voor de buitenhaven, waarvan ook een variant zonder cruise terminal.

Mondelinge vragen veiligheid strand
De Politieke Partij Scheveningen vroeg de burgemeester welke maatregelen er worden getroffen om de badgasten veilig te stellen en slachtoffers te voorkomen op het strand.
De burgemeester kan instemmen met de suggestie van de Politieke Partij Scheveningen om trambestuurders in te zetten die via de luidsprekers kunnen waarschuwen voor gevaarlijk weer op het strand.

Tweeminutendebat over informatievoorziening gesubsidieerde instelling De Haagse Stadspartij hield een Tweeminutendebat over de wijze waarop de gemeente omgaat met de informatievoorziening van gesubsidieerde instellingen. De aanleiding vormde de informatie die JIP op haar website plaatste over kraken. De Haagse Stadspartij had de indruk dat het college gesubsidieerde instellingen niet vrij wilde laten in hun communicatie; deze zouden slechts het beleid van de gemeente mogen uitdragen. Zij dient daarvoor samen met D66 en de SP een motie in. Wethouder Sander Dekker zegt dat het niet zo is dat JIP geen subsidie meer zou krijgen als zij andersoortige informatie verstrekt dan de gemeente wenselijk acht. Wel dient over het algemeen voorlichting richting jongeren op een zorgvuldige manier te gebeuren.

Bestemmingsplan Seinpostduin 2009
De fractie SP laat weten dat de kadernota dakopbouw niet door de raad is vastgesteld. De fractie ChristenUnie-SGP verzoekt het college de kadernota vast te stellen. De Politieke Partij Scheveningen mist de Wassenaarseweg in het plan! De VVD fractie zegt onaangenaam verbaasd te zijn over een fout die in het bestemmingsplan staat. Wethouder Marnix Norder laat weten dat dakopbouw eerst in het college is vastgesteld, daarna in de raad. Op het moment dat er een bestemmingsplan wordt vastgesteld waar een deel van de kadernota betrekking op heeft, dan vervalt de kadernota voor dat onderdeel. Dat onderdeel wordt immers al in het bestemmingsplan geregeld. Het voorstel van het college werd door de raad aangenomen.

Bestemmingdplan Regentesse-/Valkenboskwartier-Zuid De raad stemde in met het gewijzigd voorstel van het college inzake het Bestemmingsplan Regentesse-/Valkenboskwartier-Zuid.

Bestemmingsplan Laakwijk-Schipperskwartier
De raad stemde in met het Bestemmingsplan Laakwijk-Schipperskwartier. Wel dient de SP-fractie een amendement in om het LPG station buiten het plan te houden. Dit zou te riskant zijn. De VVD-fractie daarentegen vindt het aanvaardbaar dat het station blijft staan waar het nu staat. De GroenLinks-fractie wil liever geen 33 studentenwoningen bouwen in de buurt van het LPG-station. Wethouder Marnix Norder geeft aan dat er per 1 januari mitigerende maatregelen zullen worden genomen. De raad stemde in met een motie en een amendementen van de fractie SP waarin zij duidelijkheid vragen over de locatie van een verkooppunte van motorstofbrandstoffen met LPG en het college verzoeken om het verkooppunt van motorstofbrandstoffen buiten het bestemmingsplan te houden.

Bestemmingsplan Zuiderpark
De PvdA dient voor het Bestemmingsplan Zuiderpark een motie in waarmee zij het college vraagt om bij de uitwerking van het Sportkwadrant de short-stay overnachtingsmogelijkheden te beperken tot sporters en begeleiders die deelnemen aan sportwedstrijden en trainingsbijeenkomsten. De raad stemde in met het Bestemmingsplan.

Bestemmingsplan Bezuidenhout-Noord
De raad stemde ook unaniem in met het Bestemmingsplan Bezuidenhout-Noord.

Bestemmingsplan Westeinde
Een aantal fracties vroegen de wethouder de ongerustheid bij de bewoners weg te nemen over het Bestemmingsplan Westeinde. Hiervan heeft men het gevoel dat er fouten in zijn ontstaan. Wethouder Marnix Norder zegt hierover dat het bestemmingsplan voldoet aan de kwaliteitseisen. Hij geeft aan dat er geen aantoonbare fouten in het bestemmingsplan staan. De raad stemde in met het bestemmingsplan.

Opkomstbevorderingscampagne gemeenteraadsverkiezingen 2010 De raad sprak over het raadsvoorstel van de burgemeester over de opkomstbevorderingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. De fractie GroenLinks steunt het idee van opkomstbevordering, maar wil graag aandacht voor een aantal zaken. Deze fractie vindt dat het karakter van de Verkiezingsnach niet alleen feestelijk moet zijn; ook de inhoudelijke en serieuze kanten van het stemrecht moet worden benadrukt. Ook wil deze fractie informatievoorziening over de verkiezingen in meerdere talen.

De Politieke Partij Scheveningen vraagt of de stemtram en stembus ook als openbaar vervoer gebruikt zullen worden. De burgemeester laat weten dat dit niet het geval is. Deze fractie vindt samen met de ChristenUnie-SGP en de Groep Van der Velden dat er geen alcohol geschonken mag worden op VerkiezingsNach. De fractie D66 is enthousiast over het voorstel en vraagt om ook studentenverenigingen te vragen om mee te denken over de uitvoering van de campagne!

De Haagse Stadspartij is positief over opkomstbevordering en benadrukt dat het succes ook afhankelijk is van de inzet van de politiek. De PvdA is eveneens enthousiast en vraagt om voorbeplakte verkiezingsbord door de gemeente. Zij dient hiervoor een motie in die door de raad werd aangenomen. De burgemeester geeft aan dat opkomstbevordering vooral ook een zaak van de politieke partijen is. Hij bevestigt dat het goed is om ook jongeren hierbij te betrekken. De VerkiezingsNach zou een mix moeten zijn van inhoud en ontspanning. Over het wel of niet schenken van alcohol op de VerkiezingsNach zegt de burgemeester dat er een tussenweg gevonden kan worden.
Over het communiceren in meerdere talen zegt de burgemeester dat de gemeente geen andere lijn zal trekken dan het taalbeleid. De gemeente communiceert in het Nederlands. Politieke partijen zijn vrij om zelf in andere talen te communiceren als zij dat wensen. Het voorstel werd door de raad aangenomen.

Een samenvatting van deze vergadering is vanaf maandag 13 juli 13:00 uur te zien op Den Haag TV en op politiek.residentie.net.