Gemeente Den Haag

Gemeente handhaaft sterk bij instellingen kinderopvang

Als bij kindercentra zaken niet in orde zijn, grijpt de gemeente in. Dat blijkt uit het jaarverslag Wet kinderopvang 2008 dat onlangs is vastgesteld.
De 183 reguliere inspecties bij dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus gaven in 157 gevallen aanleiding om handhavend op te treden. In veruit de meeste gevallen leidde een aanwijzing tot beëindiging van de overtreding.

In de gemeente Den Haag wordt veel gebruik gemaakt van kinderopvang. 52% van de 0-4 jarigen en circa 22% van de basisscholieren gaat naar de kinderopvang. De verwachting is dat deze percentages in de toekomst nog verder zullen stijgen.

Inspecties
Het aantal inspecties door de GGD is in 2008 met 50% gestegen. Door de sterke stijging van het aantal instellingen voor kinderopvang en de ministeriële regelgeving heeft de gemeente prioriteiten moeten stellen bij de inspectie van de kinderopvang. Daarbij is voorrang gegeven aan de inspectie van nieuwe kindercentra, -gastouderbureaus en uitbreidingen van bestaande kindercentra. De inspectie vond plaats voorafgaand aan de start van de exploitatie.

Gastouderbureaus
De GGD constateert bij reguliere inspecties van gastouderbureaus veel overtredingen. Sinds 2005 zijn gastouderbureaus verantwoordelijk gemaakt voor de kwaliteit van de gastouderopvang. De gemeente Den Haag is sterk voorstander van het verschuiven van het toezicht naar de gemeenten.