Gemeente Den Haag

Stad Rome wint Gouden Roos

Op het Internationaal Rozenconcours in het Haagse Westbroekpark, heeft 9 juli de roos Stad Rome de Gouden Roos van de stad s Gravenhage gewonnen.

Deze roze trosroos is van kweker Tantau uit Duitsland en staat in vaknummer 207. De geurprijs 2009 gaat naar de Scented Memory. Deze roos is van kweker Poulsen uit Denemarken en staat in vaknummer 403. Ook is de Posthoorn publieksprijs uitgereikt. Deze trosroos, Mira van kweker Braun uit Nederland heeft volgens de inwoners van Den Haag de mooiste roos geleverd. Deze roos staat in vaknummer 133.

350 rozenrassen
Europa kent een twintigtal concoursen in verschillende steden. Omdat in Den Haag inzenders ook mee mogen keuren, komt de internationale rozenwereld graag naar de eindkeuringen op de dag van het concours. Niet alleen worden hier - zoals op de meeste concoursen - nieuwe rozenrassen gekeurd, maar ook rozen die deels al in de handel zijn. Van de 350 in het Westbroekpark aanwezige rozenrassen, zijn er dit jaar 50 gekeurd.

Gouden Roos
Een vakjury keurt de rozen vijf keer per jaar op eigenschappen als kleur, blad en gezondheid. Een internationale jury doet de laatste keuring. De rozen die worden gekeurd zijn onder te verdelen in de categorieën: trosrozen, grootbloemige rozen, park- en heesterrozen, patiorozen en klimrozen. In iedere categorie kan een roos worden onderscheiden met goud, zilver of brons.
De roos met het hoogste aantal punten, wordt bekroond met de 'Gouden Roos van de stad 's Gravenhage'.