Gemeente Nijmegen

Geen kans onbenut in de ontwikkeling van de Nijmeegse jeugd

14/07/2009

De investeringen in ontwikkelings- en zorgaanbod voor de Nijmeegse jeugd van de afgelopen jaren werpen vruchten af. Met de meeste Nijmeegse jongeren gaat het goed. Toch constateert het college van burgemeester en wethouders aandachtspunten en leemten in het jeugdbeleid. De startnotitie `Geen kans onbenut' benoemt verbeterpunten om kansen te creëren voor alle Nijmeegse jongeren, zodat zij kunnen opgroeien tot succesvolle, zelfstandige volwassenen.

In de startnotitie "Geen kans onbenut" stelt het college van burgemeester en wethouders verbeterpunten voor nieuw integraal jeugdbeleid voor aan de gemeenteraad. Hiermee wil het college de voorwaarden scheppen waaronder alle Nijmeegse jongeren hun individuele mogelijkheden optimaal kunnen benutten.

Het integrale jeugdbeleid richt zich op de ontwikkeling van Nijmeegse kinderen van baby tot twintiger. Het college wil problemen in de ontwikkeling waar mogelijk voorkomen, of anders vroegtijdig kunnen signaleren en aanpakken. Ook moet er voor bestaande problemen een effectieve aanpak voorhanden zijn. Met het nieuwe jeugdbeleid wil het college meer structurele zorgarrangementen op maat gaan aanbieden. De kinderen, jongeren en hun ouders worden nauw betrokken in het proces.

De afgelopen jaren zijn in de stad al veel goede initiatieven en samenwerkingsverbanden voor de jeugd tot stand gekomen. Toch zijn er een aantal punten die nog aandacht verdienen. Op dit moment bestaat een ruim aanbod aan opvoedingsondersteuning voor ouders van jongere kinderen, maar mist Nijmegen bijvoorbeeld aanbod gericht op kinderen ouder dan twaalf. Het college wil dit graag uitbreiden. Ook wil het college bestaande overlegstructuren onder de loep nemen en die zo nodig efficiënter en doelgerichter inrichten, met heldere afspraken over verantwoordelijkheden. Verder wordt nog dit jaar in kaart gebracht welke interventies in Nijmegen worden aangeboden, met welk doel en aan welke doelgroep en hoe effectief die zijn. Als laatste wordt bekeken of het mogelijk en wenselijk is om een gedeelde pedagogische aanpak te ontwikkelen voor iedereen die met kinderen werkt.

Het college wil jongeren meer gaan betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van het jeugdbeleid, bijvoorbeeld rond jongerencentra en ontmoetings- of sportplekken in de wijk. Andere speerpunten voor het nieuwe jeugdbeleid zijn het aanbod van buitenschoolse activiteiten, zorg voor psychische problemen van jeugdigen, aanpak van schooluitval en werkloosheid onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar, en overlastgevend gedrag van 16plussers en groepen.

Zie het origineel

Meer informatie:

* Startnotitie Integraal Jeugdbeleid 2009 (4.034kb)