Politie Brabant-Noord

Politie lost 25 bedrijfsinbraken op

'S-Hertogenbosch, 14-07-2009

Met de aanhouding van twaalf verdachten, variërend in leeftijd van 29 tot 63 jaar heeft de politie minstens 25 bedrijfsinbraken in Zuid Nederland opgelost. Op de A2 ter hoogte van Boxtel-Noord werden op zaterdag 14 februari 2009 drie mannen uit 's-Hertogenbosch aangehouden in een gestolen vrachtwagen. Daarna werden tussen woensdag 4 maart en maandag 16 maart acht mannen en een vrouw aangehouden in 's-Hertogenbosch. Ze worden onder meer verdacht van het plegen van grootschalige bedrijfsinbraken, heling van gestolen goederen en opiumdelicten. De drie hoofdverdachten zitten nog steeds vast.

Criminele groepering

In augustus 2008 startte de divisie centrale recherche van de politie Brabant-Noord een onderzoek naar aanleiding van binnengekomen informatie. Uit de informatie kwam naar voren dat de verdachten deel uitmaakten van een criminele groepering die zich richtte op het plegen van bedrijfsinbraken. Het doel van het onderzoek was de groepering in kaart te brengen en deze een halt toe te roepen.

Uit het onderzoek bleek dat de verdachten overdag op voorverkenning uitgingen in een gestolen 'werkauto'. Later kwamen ze terug met andere gestolen auto's om een kraak te zetten. De groep richtte zich op het buitmaken van makkelijk te verhandelen goederen. De inbraken zijn gepleegd in Brabant, Limburg en Gelderland.

Inbeslag genomen goederen

Bij in totaal twaalf doorzoekingen in 's-Hertogenbosch en Kerkdriel zijn verschillende goederen aangetroffen die waarschijnlijk van diefstal afkomstig zijn. Het gaat om zes auto's voorzien van valse kentekenplaten, een aanhangwagen, een speedboot, een kluis, diverse sierraden, grote partijen merkkleding, fotolijstjes, verwarmingsketels, cd-roms, sigaretten en pallets met levensmiddelen.

Daarnaast zijn er op twee locaties in 's-Hertogenbosch en Kruisstraat hennepkwekerijen aangetroffen waar in totaal 2820 planten stonden.

Omdat de verdachten vermoedelijk groot financieel voordeel hebben verkregen, loopt er nog een financieel onderzoek om de omvang van het gewin in kaart te brengen.

In augustus dient de zaak bij de rechtbank in 's-Hertogenbosch.