Gemeente Alphen aan den Rijn


Per 1 januari 2010 loopt het contract met de huidige aanbieders van hulp bij het huishouden af. Om tijdig nieuwe contracten met aanbieders af te kunnen sluiten, is een nieuwe Europese aanbesteding gestart.

Uitgangspunten
Belangrijke uitgangspunten voor het nieuwe contract zijn de kwaliteit van de hulp, de continuïteit die aanbieders kunnen bieden, de keuzevrijheid voor de klant en de uitvoerbaarheid van de hulp. Bij het beoordelen van de offertes wordt een prijs-kwaliteitsverhouding van 30/70 gehanteerd. Dit betekent dat de kwaliteit (70) zwaarder meetelt dan de prijs (30).

Verbeteringen
Om zoveel mogelijk te voorkomen dat klanten nieuwe hulpen gaan krijgen, is wettelijk bepaald dat oude en nieuw gegunde zorgaanbieders met elkaar overleggen over een eventuele overname van personeel. Verder vervalt de huidige klassenindeling en wordt er geïndiceerd op halve uren. Nu gelden er nog bandbreedtes (1 1,9 uur, 2 2,9 uur, etc.). Straks is het voor de klant duidelijker op hoeveel zorguren hij/zij exact recht heeft. Aanbieders kunnen zo makkelijker plannen en de continuïteit in de hulp beter regelen.
Daarnaast wordt hulp in categorie 1 (schoonmaakwerk) en categorie 2 (schoonmaakwerk inclusief begeleiding bij het doen van het huishouden) apart aanbesteed, omdat schoonmaakwerk ook door andere partijen dan thuiszorg uitgevoerd kan worden. Aanbieders kunnen ervoor kiezen op één of beide categorieën in te schrijven.

Alfahulp
Er is wettelijk bepaald dat vanaf 1 januari 2010 een aanbieder voor het leveren van hulp bij het huishouden geen alfahulpen meer mag inzetten. Deze wetswijziging kan ertoe leiden dat klanten, die op dit moment hulp bij het huishouden in natura hebben, straks hun vertrouwde alfahulp kwijtraken. Als deze klanten toch de voorkeur geven aan een alfahulp, kunnen zij een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen. De gemeente gaat klanten begeleiden in het maken van een keuze tussen PGB en hulp in natura.

Meer informatie
Klanten hebben straks veel keuzemogelijkheden: per categorie hulp komen er minimaal drie aanbieders, maar zij kunnen ook voor een persoonsgebonden budget kiezen. In het najaar organiseert de gemeente diverse bijeenkomsten waarin klanten geïnformeerd worden over de gevolgen van de nieuwe aanbesteding en de wetswijziging, welke keuzes er gemaakt kunnen worden en de voor- en nadelen van een PGB.

Huidige aanbieders
Op dit moment heeft de gemeente met drie thuiszorgorganisaties een contract voor hulp bij het huishouden in natura: ActiVite, Thuiszorg IZO en H+B Thuiszorg.