Gemeente Onderbanken


Onderbanken brengt het culturele leven in de gemeente in kaart

Beleidsnota Kunst en Cultuur begin 2010 in gemeenteraad

Onderbanken is gestart met een onderzoek naar het culturele leven in de gemeente. Dit onderzoek vloeit voort uit de Beleidsvisie Recreatie en Toerisme en heeft daarom zowel betekenis voor de eigen bevolking van Onderbanken als voor het bezoekend publiek uit de omgeving en de toeristen.

Het traditionele verenigingsleven, de culturele voorzieningen, de gemeenschaps- en onderwijsvoorzieningen, maar ook de (vele) activiteiten van beeldend kunstenaars worden in beeld gebracht. Er zal worden gekeken naar problemen en knelpunten, waar culturele organisaties mee geconfronteerd worden. Daarnaast zullen hiaten in het aanbod, maar ook nieuwe kansen verkend worden. Verder zullen prioriteiten gesteld worden ten aanzien van activiteitenprogrammaâs. Een en ander zal dan moeten leiden tot een lokaal cultuurprogramma dat in samenwerking met lokale kunstenaars en verenigingen wordt uitgevoerd.

Â

Achtergronden
Maatschappelijke veranderingen hebben hun weerslag in het culturele leven. Vergrijzing en ontgroening van de bevolking, krimp, veranderende leefpatronen en vrijetijdsbesteding betekenen ook veranderingen in het culturele leven.
In Onderbanken bestaat van oudsher een actief sociaal en cultureel leven in de vier kerkdorpen. De gemeentelijke overheid is op verschillende wijzen hierbij betrokken, via subsidies en/of facilitair. Ten einde bestaande problemen en noodzakelijke vernieuwingen op het spoor te komen, is de gemeente dit onderzoek gestart.
In dit onderzoek is een wisselwerking met de personen en organisaties, die een rol spelen in het culturele leven van groot belang. Daartoe heeft de gemeente het Bureau
Media&Communicatie Consultants uit Brunssum ingeschakeld.

Â

Twee fasen
Binnenkort ontvangen de culturele organisaties en de kunstenaars in Onderbanken van de gemeente een schriftelijke uitnodiging deel te nemen aan het onderzoek. In dit schrijven zal een aantal themaâs genoemd worden, waar het cultuurbeleid over gaat, met het verzoek hierover in eigen kring discussie te voeren. In deze eerste ronde staan de problemen en knelpunten centraal. Ieder die zich om een of andere reden persoonlijk interesseert voor de cultuur in Onderbanken, kan zich ook aanmelden voor deze discussieronde. Medio september zal dan in een gezamenlijke bijeen komst met behulp van een speciale vergadertechniek de inventarisatie van de gesignaleerde problemen en knelpunten plaatsvinden. Deze inventarisatie zal leiden tot een overzicht van de knelpunten, waar in de komende tijd aan gewerkt zal worden.
In oktober en november komen dan de mogelijke oplossingen en de toekomstige voorzieningen en activiteiten ter discussie. Deze tweede ronde wordt opnieuw afgesloten met een gezamenlijke bijeenkomst, waarin alle voorstellen en ideeën voor de toekomst ingebracht kunnen worden.

Â

Bijzondere aandachtspunten
Aparte aandacht in het onderzoek krijgen de culturele relaties met de directe omgeving: Parkstad, Schinnen-Amstenrade, Sittard-Geleen en met Gangelt/Selfkant. Dit geldt zowel voor het activiteitenaanbod als voor de publieksuitwisseling. Hierbij gaat het in eerste instantie om de vraag hoe de uitwisseling van programmaâs en publiek op het ogenblik functioneert. In later stadium zullen eventuele initiatieven ontwikkeld worden.

Beleidsnota Kunst en Cultuur Onderbanken
Eind december zullen de resultaten van het onderzoek in een ontwerpnota worden samengevat. Begin 2010 zal de gemeenteraad deze nota kunnen vaststellen.

Contactpersoon
Gemeente Onderbanken heeft Mariëlle Mertens aangetrokken als contactpersoon voor de organisaties en personen die deel willen nemen aan het onderzoek naar het culturele leven in Onderbanken. Zij is maandag t/m donderdag in de kantooruren bereikbaar op het stadhuis. Telefoon 045 5278706, email: m.mertens@onderbanken.nl