Waterschap Dommel

Zandleij

800 meter natuurstrook langs Zandleij

Het gaat om een strook van zo'n 800 meter tussen de Distelberg en Cromvoirt. De Zandleij wordt gedeeltelijk westwaarts verlegd, waardoor ruimte ontstaat om aan de oostkant een ecologische verbindingsstrook ( EVZ) aan te leggen.

De natuurgebieden De Brand, Brokkenbroek, Helvoirts Broek en Drongelens kanaal worden met elkaar verbonden door de Zandleij. Door een brede strook langs het water in te richten voor natuur, kunnen dieren zich gemakkelijker verplaatsen tussen deze gebieden. Ze krijgen zo een groter leefgebied. Waterschap De Dommel maakt de oevers daarnaast gevarieerder waardoor een afwisselende plantengroei ontstaat. De strook wordt daardoor aantrekkelijker voor amfibieën, kleine zoogdieren en vlinders.

Voordat een nieuwe loop voor de Zandleij gegraven kan worden, moet dat deel van het terrein vrijgemaakt worden van begroeiing. Nieuwe aanplant van bomen en struiken gebeurt in het najaar. De gronden waarop gewerkt wordt, zijn in eigendom van Waterschap De Dommel. Eind 2009 is het eerste deel van de ecologische verbindingszone klaar.

De 800 meter EVZ die nu aangelegd wordt, is een stap binnen een groter plan. Het doel is uiteindelijk een ecologische verbindingszone van in totaal 5,4 kilometer aan te leggen. Dit traject verbindt De Brand met het Drongelens kanaal. In een eerdere fase (1995) werd al een ecologische verbindingszone in natuurgebied De Brand gerealiseerd.