Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


14-07-2009
Nederland verwacht een mooie appel- en perenoogst in 2009

De oogstverwachting voor 2009 valt met 392 miljoen kilo voor appelen iets hoger uit dan in 2008, toen er 385 miljoen kilo werd verwacht. Er wordt 311 miljoen kilo peren verwacht, tegen 170 miljoen kilo vorig jaar en 255 miljoen kilo in 2007.

Aanvankelijk werd voor zowel appels als peren een nog grotere oogst verwacht, maar door de forse rui en een goede dunning is dit naar beneden bijgesteld. Mede als gevolg van de dunning wordt er een goede vruchtmaat verwacht, zowel bij appels als bij peren. Zoals ieder jaar is er sprake geweest van hagelschade. Dit jaar is de hagel redelijk verspreid over het land gevallen.

Clubrassen in opkomst
Elstar en Jonagold zijn nog altijd veruit de belangrijkste appelrassen in Nederland. Van Elstar wordt een iets lagere oogst verwacht dan in 2008 terwijl de verwachting voor Jonagold stabiel is gebleven. De nieuwe clubrassen zijn wel duidelijk in opkomst en laten een forse toename zien ten opzichte van vorig jaar. De oogstverwachting van Golden Delicious valt duidelijk lager uit door een afname van het areaal.

Groei
Uitbreiding van de perenteelt in Nederland zet zich voort. De stijgende lijn in de perenproductie is vooral een gevolg van de groei van het areaal Conference in de afgelopen jaren. Door de slechte weersomstandigheden vertoonde deze stijgende lijn in 2008 een flinke dip. Met 250 miljoen kilo wordt er een oogst verwacht die ruim 80% groter is dan vorig jaar en 25% groter dan in 2007. Deze groei in 2009 wordt enerzijds veroorzaakt door een toename van het areaal en anderzijds door een hoge productie per hectare, ook op de percelen met jonge aanplant.

Jodiumtest
De oogst van 2009 is de eerste waarbij op advies van de Commissie wering onrijp fruit de kleurenmeter niet meer gebruikt wordt door het KCB. De eis dat appels voldoende rijp moeten zijn bij verhandeling blijft wel gelden. Voor alle appelrassen van zowel Nederlandse als buitenlandse herkomst controleert het KCB de rijpheid van de appelen met behulp van de jodiumtest. De kleur van de schil moet voldoen aan de criteria zoals omschreven in de lijst met variëteiten van de handelsnorm appelen.