Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 14 juli 2009

NWO investeert in UvA-onderzoek naar Conflict en Veiligheid

Gepubliceerd op 14 juli 2009

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft binnen het thema Conflict en Veiligheid een subsidie toegekend aan de onderzoeksgroepen van prof. dr. Wouter van der Brug (politicologie), prof. dr. Carsten de Dreu (arbeids- en organisatiepsychologie) en Evelien Gans (geschiedenis). In totaal zijn er elf voorstellen, van de ingediende 93, gehonoreerd en besteedt NWO ongeveer zes miljoen euro aan het thema Conflict en Veiligheid. Bij de beoordeling is niet alleen gelet op de wetenschappelijke kwaliteit van de voorstellen, maar ook op het maatschappelijk belang ervan. Het onderzoek moet nieuw inzicht bieden in de maatschappelijke gevolgen van conflicten.

NWO-thema Conflict en Veiligheid


Door globalisering, transnationale migratie en mobiliteit worden samenlevingen steeds diverser. Culturele, etnische, religieuze, klasse- en taalverschillen kunnen leiden tot scherpe confrontaties. Onderzoek binnen het thema Conflict en veiligheid richt zich op de belangrijke maatschappelijke vragen die uit dat conflict voortkomen. De verschillende programmalijnen zijn zo opgezet dat wetenschappers uit verschillende disciplines kunnen samenwerken.

De UvA-toekenningen


* Prof. dr. Wouter van der Brug: Politieke conflicten in vijf stelsels: de rol van burgers, media en partijen in de politisering van immigratie en Europese integratie
Politiek gaat in essentie over conflict-issues. Het onderzoek van Wouter van der Brug vergroot ons begrip van issue-evolutie. Dit gebeurt door politieke conflicten over immigratie en Europese integratie te vergelijken met vijf institutioneel gelijksoortige systemen, die variëren in de mate waarin beide onderwerpen tot een politieke zaak zijn gemaakt: Nederland, Vlaanderen, Denemarken, Zweden en Wallonië.


* Prof. dr. Carsten de Dreu: Vertegenwoordigende onderhandelingen: cross-level invloeden in conflicten tussen groepen Om geluidsdiagnose, -training en -advies, mogelijk te maken neemt Carsten de Dreu een multi-level/multi-functie perspectief op representatieve onderhandeling bij inter-groepsconflicten in politiek en industrie. In diverse projecten worden hypotheses getest met experimenten, case-studies en kwantitatieve onderzoeken. De resultaten worden bekend gemaakt in academische en professionele publicaties en zullen dienen als input voor trainings- en ontwikkelingsprogramma's.


* Prof. dr. Evelien Gans: De dynamiek van hedendaags antisemitisme in een wereldwijde context
Sinds het vroege christendom is `de Jood' gemerkt als `de Ander', de incarnatie van conflict. Antisemitisme diende als een betekenisvol kader om bedreigende ontwikkelingen in de maatschappij te interpreteren. Evelien Gans zal de dynamieken van hedendaags antisemitisme in een globaliserende context onderzoeken, waarbij Nederland als uitgangspunt is gekozen. Ze analyseert de werking tussen Nederlandse `traditionele' en post-Holocaust anti-Joodse stereotypen, en die binnen de Turkse, Marokkaanse en Poolse gemeenschappen. Ook zal de groep de relatie tussen antisemitisme, antizionisme en Israëlische kritiek onderzoeken. Evelien Gans is werkzaam aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Verwijzingen

Website NWO
Bron: UvA Persvoorlichting