Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Toezegging verband houdende met de aangehouden motie Slagter-Roukema

Toezegging verband houdende met de aangehouden motie Slagter-Roukema

Kamerstuk, 13 juli 2009

De Voorzitter van de Eerste Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG

DZ-CB-U-2933678

13 juli 2009

Geachte voorzitter,

Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel stroom¬lijning financiering medisch noodzakelijke zorg aan illegalen (31 249) op 28 oktober 2008, heb ik naar aanleiding van de aangehouden motie Slagter-Roukema toegezegd een nadere afweging te zullen maken over een eventuele wetswijziging voor een ruimere vergoeding van tandheelkundige hulp aan illegalen. Deze afweging zal worden gemaakt aan de hand van gegevens over de effecten voor de tweedelijnszorg, als illegalen niet de noodzakelijke tandheelkundige zorg kunnen krijgen omdat zij die niet kunnen betalen.

In verband met de evaluatie van de wet en naar aanleiding van de vraag om monitoring van deze regeling vanuit zowel de Tweede als de Eerste Kamer, heeft het CVZ op mijn verzoek op 31 maart 2009 voor de eerste maal over de regeling gerapporteerd. In deze rapportage heeft het CVZ geconcludeerd dat de invoering van de wet zonder grote problemen is verlopen.
De eerste rapportage van het CVZ bevat, zoals ook is aangegeven in de aanbiedingsbrief bij de VWS-verzekerdenmonitor 2009 , nog geen kwantitatieve gegevens. Om deze reden kunnen aan deze gegevens met betrekking tot de tandheelkundige zorg nog geen conclusies worden verbonden.
Het CVZ heeft aangegeven in een volgende rapportage bijzondere aandacht te zullen besteden aan de tandheelkundige zorg en daarbij ook te zullen analyseren hoe vaak illegalen gebruik maken van specialistische tandheelkundige zorg in het ziekenhuis en of sprake is van substitutie.

Ik zal het CVZ vragen om zijn volgende rapportage zo snel mogelijk uit te brengen en concreet in te gaan op de toegang tot tandheelkundige zorg voor illegalen, niet alleen in kwantitatieve maar ook in kwalitatieve zin. Na ontvangst en analyse van deze gegevens zal ik u zo mogelijk dit najaar, doch uiterlijk bij de VWS-verzekerdenmonitor 2010 uitgebreider en verdergaander informeren over de uitvoering van dit onderdeel van de regeling.

Daarmee zal ik tevens voldoen aan mijn toezegging aan de Eerste Kamer om de effecten te bezien die de wet heeft voor de toegang voor illegalen tot tandheelkundige hulp.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink