Ingezonden persbericht


Nr. 172
Hilversum, 10 juli 2009

ONTERECHT AMERIKAANS VONNIS KOST MAN DERTIG JAAR
Vreemde Tralies, dinsdag 14 juli, 20.50 uur, Nederland 2

Dertig jaar gevangenisstraf is het vonnis van Edward Kleine. Een onterecht vonnis. Edward zit vast in een gevangenis in Amerika op grond van een verkeerde tenlastelegging. De bewijzen zijn er, maar de rechter die hem destijds veroordeeld heeft, weigert zijn zaak tot nu toe te heropenen. Vanuit Nederland blijft het vooralsnog ook angstvallig stil. De Evangelische Omroep doet in het programma Vreemde Tralies opnieuw verslag van de schrijende situatie waarin Edward zich bevindt. Presentator Herman Wegter: "Het verhaal van Edward moet belicht worden. Hij is slachtoffer van het Amerikaanse systeem. Zijn leven is nu uitzichtloos en de omstandigheden in zijn gevangenis een hel!"

Voor het programma Vreemde Tralies bezocht Herman Wegter verschillende Nederlanders die vastzitten in buitenlandse gevangenissen. In de zomerreeks van het programma zien we hoe het nu met die gevangenen is. Edward de Kleine veroozaakte in 2005 een dodelijk ongeluk in Amerika. Omdat hij onder invloed bleek, werd hij veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. De advocaat met wie hij in hoger beroep ging, maakte een reconstructie van het ongeluk. De situatie blijkt anders dan geschetst bij de veroordeling: de man die Edward aanreed liep zoals het lijkt zelf, en in beschonken toestand, onder de auto. Hij pleit voor een mildere straf. Maar de zaak wordt vooralsnog niet heropend. Ondertussen is het leven in de Amerikaanse gevangenis tergend. Edward deelt een ruimte met z'n 120 andere gevangenen. Privacy is er niet en er wordt continu gevochten. In Nederland heeft het verhaal van Edward nauwelijks bekendheid.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Noot voor redactie,