Raad van State


dinsdag 14 juli 2009
11.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van de bestemmingsplannen 'Nijmegen Waalfront' en 'Geluidzone industrieterrein Nijmegen-West/Weurt' van de gemeente Nijmegen. Het Slachthuis Nijmegen B.V. is het niet eens met deze plannen en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Omdat het bedrijf zijn bezwaren echter te laat bij het provinciebestuur heeft ingediend, heeft de Raad van State het beroep, zonder daar voor een zitting te houden, niet-ontvankelijk verklaard. Tegen zo'n uitspraak kan verzet worden gedaan en het bedrijf heeft van deze mogelijkheid gebruikt gemaakt. Ook heeft het Slachthuis aangegeven dat zij op een zitting haar standpunt uiteen wil zetten. Op de zitting komt vandaag dus uitsluitend aan de orde of de Raad van State terecht heeft geoordeeld dat het beroep van het bedrijf niet-ontvankelijk is verklaard. (zaaknummers 200809402/3 en 200900218/3)

11.15 uur

Zitting over de vaststelling van het 'Plan van Scholen basisonderwijs 2009-2012' door de gemeenteraad van Venray. De zitting gaat ook over de goedkeuring van dat plan door de staatssecretaris van OCW. Het plan maakt het mogelijk dat in september 2009 een nieuwe algemeen bijzondere school kan starten in Venray. Het gaat om een basisschool voor Montessori onderwijs. De Stichting Primair Onderwijs Venray is het hier niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat voor het beoordelen van de belangstelling voor deze school in Venray niet gekeken kon worden naar de belangstelling voor dit soort onderwijs in de gemeente Weert. Beide gemeenten zijn niet te vergelijken, aldus de stichting. Bovendien kampen de bestaande scholen in Venray al met teruglopende leerlingaantallen en een nieuwe school zou dat probleem verder vergroten, aldus de stichting. (zaaknummers 200900631/1 en 200900633/1)

12.00 uur

Zitting over een melding die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft geaccepteerd. Het gaat om een melding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van Delfluent in de Harnaschpolder in Den Hoorn. Hiermee wordt het voor het afvalwaterzuiveringsbedrijf mogelijk de drijvende afdekking op de nabezinktanks te verwijderen. Dit wordt gedaan om de afdekking te kunnen schoonmaken. Diverse omwonenden zijn het hier niet mee eens en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij ondervinden al jarenlang overlast van de geur van het afvalwaterzuiveringsbedrijf. In afwachting van de behandeling van hun bezwaarschrift door het provinciebestuur vragen zij de Raad van State het besluit te schorsen. Onlangs heeft de Raad van State een verzoek van de omwonenden om handhavend op te treden tegen het bedrijf afgewezen. Deze uitspraak met zaaknummer 200804722/1 is op deze website te lezen. (zaaknummer 200904122/1)

13.30 uur

Zitting over de vergunning op grond van de Kernenergiewet die de ministers van VROM, EZ, SZW, in overeenstemming met de minister van V&W aan International Nuclear Services Ltd uit Warrington Chesire (gevestigd in Groot-Brittanië) hebben verleend voor het vervoer van hoogradioactief afval. Het gaat om splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen die vanuit Groot-Brittanië, via de Westerschelde, naar Covra (Centrale organisatie voor radioactief afval) in Vlissingen worden vervoerd. Covra zal het afval opslaan. Het gaat om van oorsprong Nederlands hoogradioactief afval. Greenpeace is het hier niet mee eens. Greenpeace Nederland is niet tegen de opslag van het afval in Nederland, maar wel tegen het vervoer van het afval. Zij vinden met name dat de risico's van het vervoer van dit type afval en dit type transport onvoldoende zijn onderzocht. In afwachting van de behandeling van hun bezwaarschrift door de minister vragen zij de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200904811/1)

16.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Ontsluitingsweg Wateringveldsche Polder' van de gemeente Westland. Het plan voorziet in de aanleg van een ontsluitingsweg tussen het glastuinbouwgebied 'Wateringveldsche polder' en een bedrijventerrein aan de Bovendijk in Kwintsheul. Een inwoner van Kwintsheul is het hier niet mee eens. Voor de aanleg van de weg moeten namelijk 10% van zijn kassen én zijn woning worden gesloopt. Volgens de man is zijn potplantbedrijf zo geautomatiseerd dat zelfs de sloop van 10% van zijn kassen een onevenredige schade tot gevolg zou hebben. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroep vraagt hij de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200901943/2)