FNV Bouw

Minder AOW? 'De bakker werkt ook keihard'

Op het Buikslotermeerplein in Amsterdam kreeg vandaag de FNV volop steun, zowel van de ruim honderd aanwezige bouwvakkers als van het winkelend publiek. Zeiden bouwvakkers: 'ik ken geen timmerman die nog gezond kan werken op z'n 65e', van de klanten op de markt viel te horen: 'de bakker werkt ook keihard'. Niemand wil bezuinigen over de rug van werknemers. Daarvoor kreeg Agnes Jongerius van de FNV de handen op elkaar. Voorzitter John Kerstens van FNV Bouw rekende af met het idee dat jongeren baat hebben bij langer doorwerken. Verder smaakten natuurlijk ook de kroketten van FNV Bouw.

Dat de FNV zich verzet tegen het plan van het kabinet om te bezuinigen op de AOW, werd breed gedragen. Niet alleen onder de bouwvakkers van de bouwputten in de buurt, ook onder het winkelend publiek en met de marktkooplieden werden emotionele discussies gevoerd. 'Ik werk al vanaf mijn vijftiende', viel er niet alleen van mensen uit de bouw te horen. En dan nog twee jaar langer doorwerken zoals het kabinet Balkenende wil? Voorzitter Agnes Jongerius van de FNV maakte duidelijk wat het betekent als mensen 25.000 euro wordt afgepakt. Want dat gebeurt er wanneer het kabinet de AOW-leeftijd van 65 jaar opschroeft naar 67 jaar.

Alternatieven
Agnes Jongerius vroeg de aanwezigen welke alternatieven het meest aanspreken. Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor panden boven het miljoen kreeg de meeste stemmen. Voordeel van deze maatregel: daarmee is in één klap de bezuiniging van 4 miljard binnen die het kabinet zegt nodig te hebben. Andere ideeën scoorden ook goed, al brengen die niet meteen de benodigde bezuiniging binnen.

Niet goed voor jongeren
Voorzitter John Kerstens van FNV Bouw noemde het 'onzin' dat het opschuiven van de AOW naar 67 goed zou zijn voor jongeren. "Die zouden anders de rekening van de vergrijzing moeten betalen? Nee, dan kan je als jongere beter twee jaar langer doorwerken!" Bovendien is het oneerlijk, aldus Kerstens, om de rekening neer te leggen bij de laagste en de middeninkomens. "Want die voelen 't het hardst als ze minstens 25.000 euro wordt afgepakt. Kan u het effe missen? Ik niet!" Waar het op neer zal komen, is "twee jaar langer WW. Of bijstand. Want geen baas die op je zit te wachten. En als je dan voor je eigen huisje je halve leven hebt kromgelegen? Dan vreet je dat eerst maar op!"

Volledige toespraak John Kerstens (zie onderaan)

Goeiemiddag! Allemaal! En als voorzitter van FNV Bouw wens ik natuurlijk speciaal ALLE bouwvakkers hier een HELE goeiemiddag! Nog effe aanpakken, en dan met z'n allen op vakantie! En na de bouwvak allemaal weer aan de slag, hoop ik. Dat is helaas geen vanzelfsprekendheid in de bouw. Want de bouw heeft het zwaar door de crisis. En hoewel wij van FNV Bouw geen werk kunnen máken, gaan we er wèl voor zorgen dat die 50.000 banen die in de bouw op de tocht staan niet gaan leiden tot 50.000 ontslagen. Want FNV Bouw maakt zeker in tijden als deze het verschil! Zoals gezegd: ik hoop dat jullie gewoon aan het werk kunnen blijven. Maar natuurlijk NIET tot je 67e! Volgens het kabinet is twee jaar langer doorwerken DE oplossing voor AL onze problemen. Voor de crisis. Voor het feit dat we allemaal ouder worden. En voor ik weet niet wat nog meer. Da's ONZIN natuurlijk! De crisis is NIET veroorzaakt doordat we op ons 65e AOW krijgen. En we gaan 'm ook niet oplossen door die AOW nu met twee jaar op te schuiven. Dat gaan we dan ook NIET DOEN! Toch? WIJ niet, nee. Maar een heleboel anderen denken toch ECHT dat het opschuiven van de AOW DE oplossing is. Of ze doen alsof. OOK al die politieke partijen die een paar jaar geleden STUK VOOR STUK EN ZWART OP WIT in hun verkiezingsprogramma's beloofden dat ze met hun tengels van de AOW zouden afblijven. Het CDA! De ChristenUnie! De PVDA! Een paar jaar geleden ja, toen ze onze stem nog nodig hadden en ze van alles beloofden! Dat is inmiddels allemaal anders. De crisis wordt nu misbruikt om oude stokpaardjes van stal te halen en NU door onze strot te duwen wat we een paar jaar geleden nog hebben tegengehouden. Weet U het nog? HIER een paar kilometer verderop. Op 2 oktober 2004. Met 350.000 man op het Museumplein. EN ALS HET NODIG IS, DOEN WE DAT OPNIEUW!
Want het is ONZIN dat de AOW opschuiven naar 67 goed zou zijn voor jongeren. Die zouden anders de rekening van de vergrijzing moeten betalen. Nee, dan kan je beter twee jaar langer doorwerken als jongere! Dan draai je d'r pas ECHT voor op als je 't mij vraagt! Het is ONEERLIJK om de rekening van de AOW opschuiven naar 67 neer te leggen bij de laagste en de middeninkomens. Want die zullen het het hardst voelen als ze minstens 25.000 euro wordt afgepakt. Want DAAR praat je over bij twee jaar AOW. Kan u het effe missen? Ik niet! Het is ONFATSOENLIJK om bij het opschuiven van de AOW naar 67 bijvoorbeeld bouwvakkers, die rond hun 16e beginnen en vervolgens dag in dag uit, jaar in jaar uit zwaar werk verrichten en na meer dan veertig jaar te hebben gebuffeld op hun tandvlees lopen doodleuk te verplichten twee jaar langer door te gaan. Zie je 't al voor je? Met je rollator de steiger op! De baas ziet je aankomen!
Het is ONJUIST om net te doen of het opschuiven van de AOW naar 67 betekent dat we twee jaar langer DOORWERKEN. Want voor de meesten van ons zal dat twee jaar WW betekenen. Of bijstand. Geen baas die op je zit te wachten! En als je een eigen huisje hebt waarvoor je je halve leven hebt kromgelegen? Dan vreet je DAT eerst maar op! Het is ONNODIG om via het opschuiven van de AOW naar 67een van de pijlers van onze verzorgingsstaat die mede door de vakbond is opgebouwd NU de nek om te draaien. Want er zijn ANDERE maatregelen denkbaar, die EVEN VEEL geld opleveren. Maatregelen die WEL sociaal zijn. Maatregelen die WEL zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De FNV heeft er in zijn eentje, of eigenlijk: Agnes heeft er in haar eentje, een paar maanden geleden voor gezorgd dat de wet die al klaarlag om de AOW op te schuiven naar 67 nog niet is ingevoerd. De FNV heeft er in zijn eentje voor gezorgd dat er nu ook naar alternatieven wordt gekeken. Die dus NET ZOVEEL opleveren, maar VEEL socialer zijn. De komende maanden gaan we de rest van Nederland ervan overtuigen dat het opschuiven van de AOW naar 67 ONZINNIG, ONEERLIJK, ONFATSOENLIJK, ONJUIST en ONNODIG is. Door iedereen goed te informeren. En als het OPNIEUW nodig is WEER in actie te komen! DOE MEE! EN HOU DE AOW OP 65!!!
Dank u wel!