Gemeente Delft

Cito Beweegtoets: groep 6 doet niet onder voor groep 8

Leerlingen uit groep 6 en 8 van negen basisscholen uit Delft hebben in februari deelgenomen aan de Cito Beweegtoets 2009. De uitslagen zijn deze week bekend gemaakt. De Simon Carmiggelt school heeft het beste resultaat behaald; de kinderen van deze school lieten de meest sportieve prestaties zien. Vergeleken met hun leeftijdsgenoten presteerden groep 6 van de Delftse Dalton en groep 8 van de Simon Carmiggelt school het best. Tegen de verwachting in deden leerlingen van groep 6 niet onder voor leerlingen van groep 8.

Bij 7 van de 15 oefeningen presteerden de kinderen uit groep 6 beter dan kinderen uit groep 8. Leerlingen uit groep 8 waren bijvoorbeeld beter in verspringen, tegen een tennisbal slaan en duurloop, terwijl leerlingen uit groep 6 beter konden balanceren, dribbelen met een bal en bewegen op muziek. Dit is bijzonder omdat de verondersteld kan worden dat de coördinatie en conditie van oudere kinderen verder ontwikkeld is.

Een opmerkelijke uitkomst was dat kinderen uit groep 8 gemiddeld een hogere Body Mass Index (verhouding lengte:gewicht) hadden dan kinderen uit groep 6. Het gemiddelde viel in beide gevallen wel binnen de marge van gezond gewicht.

Delft had vorig jaar de landelijke primeur van de Cito Beweegtoets. Dit jaar mochten niet alleen leerlingen van groep 8, maar ook van groep 6 meedoen aan de toets. "In 2010 willen we de toets uitbreiden naar meer Delftse scholen en naar leerlingen van groep 4. Door periodiek de sportieve prestaties van de leerlingen te meten, kunnen we de ontwikkeling van kinderen in beeld brengen. Indien nodig kunnen we hier het sport- en beweegaanbod op aanpassen. Dit past binnen ons beleid Bewegen, Spelen en Sporten", aldus wethouder Rensen (o.a. sport en onderwijs).

Tijdens de Cito Beweegtoets voeren de leerlingen allerlei sportieve opdrachten uit, waaronder balanceren op de evenwichtsbalk, hoog- en verspringen, dribbelen met een basketbal, hardlopen, opdrachten met bewegen op muziek en zwemmen. Daarnaast wordt op basis van hun gewicht en lengte hun BMI (Body Mass Index) gemeten.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft