Onderzoek FANC bevestigt technische haalbaarheid bouw nieuwe gevangenis Puurs

14/07/2009 10:24

AFCN-FANC

De Regie der Gebouwen heeft het FANC gevraagd een evaluatie te maken van de radiologische risico's verbonden met een eventuele bouw van een nieuwe gevangenis op een terrein langs de A12 in Puurs.

Het terrein is gevuld en opgehoogd met gips afkomstig van een naburig chemisch bedrijf. Het daaropvolgende onderzoek van dit terrein heeft de aanwezigheid bevestigd van hoge concentraties aan radium en radongas.

De gemeten radonconcentraties in de bodem zijn veel hoger dan de waarden gemeten in de radon risicozones van de Ardennen (voor meer informatie over radon en de risico's, klik hier). Dit houdt in dat er bij bebouwing nauwgezet preventieve maatregelen tegen het insijpelen van radongas genomen moeten worden. Ook moet een monitoringsysteem voorzien worden om de goede werking van de beschermingsmaatregelen op te opvolgen.

Het rapport vermeldt uitdrukkelijk de technische haalbaarheid van deze maatregelen en verwijst daarbij naar voorbeelden uit het buitenland. Bovendien is de vervuiling van dien aard is dat er buiten de site van het gipsstort geen gevaar is voor het milieu, noch voor de bestaande woonzones buiten de directe omgeving van de site.