Gemeente Utrecht


SV 2009, nr.89 inzake sociale veiligheid Stationsgebied.


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
89 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
ingekomen 14 juli 2009)


Schriftelijke vragen sociale veiligheid nieuwe Stationsgebied

Op 7 juli jl. vond een informatiebijeenkomst plaats van de Projectorganisatie Stationsgebied over o.a. het Entréegebouw, Stadskamer en Poortgebouw in en rondom de nieuwe Catharijnesingel. Van aanwezigen bij deze informatiebijeenkomst, de VVE Radboudveste en via de website www.bouwput.blogspot.com , heeft D66 informatie verkregen over deze informatiebijeenkomst. Op basis van die informatie maken wij ons opnieuw grote zorgen over met name de sociale veiligheid in het nieuw aan te leggen gebied. D66 was een tegenstander van de enorme overkapping over de Catharijnesingel ter hoogte van de zogenaamde Catharijneknoop, maar ook wij moesten ons neerleggen bij de contracten hierover die op 3 maart 2006, 4 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, zijn getekend. Het toenmalige college heeft verzuimd hierover de raad actief te informeren, ook en vooral niet over de tekeningen in de bijlages over deze overkapping.

D66 maakte zich vooral zorgen over de sociale veiligheid onder die overkapping van de Catharijneknoop en vroeg o.a. om een 3D-simulatie onder deze knoop. Ook de breedte en hoogte van de beide loopcorridors baarde ons zorgen wat betreft de sociale veiligheid. Sociale veiligheid was immers één van de ijkpunten wat in het nieuwe Stationsgebied drastisch moest verbeteren in vergelijking met het huidige? Eén van de toezeggingen van de wethouder was dat de kwaliteit van de openbare ruimte en de materiaalkeuze zou moeten bijdragen aan het gevoel van sociale veiligheid. Bij de raadsinformatieavond van 7 mei jl. werd door Corio gemeld dat er gedacht werd aan een glazen vloer van de Stadskamer. Op de bijeenkomst van 7 juli zou dit echter weersproken zijn.

Dit alles leidt D66 tot de volgende vragen:
1. Is er in de contracten van 3 maart 2006 iets geschreven over waarborgen voor de sociale veiligheid onder de overkapping over de Catharijnesingel? Zo ja, wat is er geschreven. Zo nee, waarom niet?
2. Is het college zonodig bereid om afspraken te maken over de kwaliteit van het beheer van de openbare ruimte en de materiaalkeuze ten bate van een verbetering van het gevoel voor sociale veiligheid?
3. Klopt het dat de Stadskamer toch geen glazen vloer zou krijgen, waardoor het daglicht niet meer in dat gedeelte van de Catharijnesingel komt? Zo ja, waarom? Zo ja, welke andere waarborgen voor daglicht onder de Catharijneknoop zijn er dan mogelijk?
4. Kritiek op de huidige, veel smallere overkappingen achter de huidige V&D is het betonnen aanzicht, de rommel, onoverzichtelijke hoekjes en smerige urinelucht, wat allemaal niet bijdraagt aan een gevoel voor sociale veiligheid. Hoe wilt u dit bij de nieuwe, veel bredere, overkapping voorkomen?
5. Kritiek op de huidige bebouwing van HC en het station, zijn de vele voor- of achteruitspringende gevels en hoekjes dat wederom niet bijdraagt aan het gevoel voor sociale veiligheid. Hoeveel voor- of achteruitspringende gevels zijn er nu ontworpen rondom de Catharijnesingel en rondom het nieuwe Stationsplein? Is dit het gevolg van contracten, of van keuzes van de ontwerper(s)?
6. Hoeveel meter overkapping komt er over de nieuwe Catharijnesingel vanaf het Paardenveld tot aan de Moreelsepark? Hoeveel meter is dat nu het geval?
7. Hoeveel ondertunneling komt er in totaal in het gehele Stationsgebied, exclusief het Westplein?
8. Klopt het dat de nieuwe Stationsstraat ook overkapt gaat worden? Waarom?
9. Klopt het dat het nieuwe Muziekpaleis is aangepast t.o.v. het door de raad goedgekeurde definitieve ontwerp vanwege de onderhandelingen met Heijmans? Zo ja, hoe is het definitieve ontwerp aangepast? Zo ja, kunt/wilt u een tekening sturen van het eventuele nieuwe ontwerp aan de raad?
10. In navolging van het door de gemeenteraad goedgekeurde rapport van de Rekenkamer over het Stationsgebied: bent u bereid de ontwerpen van de verschillende gebouwen en van de openbare ruimte in en rondom de Catharijnesingel in delen aan de gemeenteraad voor te leggen?


---- --