Inzameling van vervallen geneesmiddelen succesvol

14/07/2009 11:08

OVAM

Nieuwe sorteerwijzer verduidelijkt sorteerregels voor oude en vervallen geneesmiddelen

De OVAM lanceert samen met de farmaceutische sector, de gemeenten, het Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest een nieuwe campagne om de inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen te stimuleren. In alle gewesten moeten oude en vervallen geneesmiddelen worden teruggebracht naar de apotheek. In Vlaanderen bestaat deze regeling al meer dan twintig jaar en met succes. In 2008 werden 313 ton oude en vervallen geneesmiddelen (50,8 gram per inwoner) ingezameld via de Vlaamse apotheken, een stijging met 15 ton t.o.v. 2007.

Een nieuwe sorteerwijzer die vanaf midden juli verkrijgbaar is bij de apotheek, wijst de mensen nog eens op de sorteerregels voor oude en vervallen geneesmiddelen.

Voor de inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen gelden een aantal duidelijke sorteerregels. Zo moet de klant onder meer eerst thuis de recycleerbare verpakkingen (karton, papier) verwijderen en sorteren voor hij de geneesmiddelen aflevert bij de apotheek. Niet opgebruikte pillen, capsules, zalfrestjes en restanten van siropen, sprays en vloeibare geneesmiddelen moeten ingeleverd worden bij de apotheker. De sorteerregels zijn opgenomen in een handige sorteerwijzer, die verkrijgbaar is bij de apotheker of via de website www.goedgebruik.be of www.ovam.be

De oude en vervallen geneesmiddelen worden door de apotheker in speciaal daarvoor ontworpen dozen verzameld, waarna de geneesmiddelengroothandel ze centraliseert in zijn magazijn. Daar komt een erkende ophaalfirma de dozen ophalen en voert ze af naar verbrandingsinstallaties die het afval op een veilige en milieuhygiënisch verantwoorde manier verwerken.

Als u vragen of klachten hebt over de inzameling van oude en vervallen geneesmiddelen, kunt u contact opnemen met uw gemeentelijke milieudienst of mailen naar info@goedgebruik.be.