Duurzame chemie onmisbaar bij realisatie klimaatdoelstellingen

14/07/2009 11:30

ESSENSCIA

McKinsey-studie: voor elke ton CO2 die de chemische industrie uitstoot, bespaart ze 2,6 ton in de levenscyclus van haar producten

Brussel, 14 juli 2009 - In opdracht van de International Council of Chemical Associations (ICCA), de mondiale organisatie voor de chemische industrie waarvan essenscia deel uitmaakt, is door McKinsey onderzoek gedaan naar de uitstoot van de CO2 over de gehele levenscyclus van chemische producten en haar toepassingen. De studie concludeert dat voor elke ton CO2 die de chemie uitstoot, de chemische industrie 2,6 ton CO2 bespaart doorheen de levenscyclus van haar producten. Bovendien berekende McKinsey hoe tegen 2030 een nog grotere emissiereductie kan worden gecreëerd. essenscia stelde het ICCA-rapport vandaag voor samen met McKinsey en minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne.

De chemische industrie is de eerste sector die op mondiaal vlak onderzoek laat doen naar de 'carbon footprint' van de sector. De Belg Philip Eykerman van McKinsey leidde het project. Het Öko Instituut, een toonaangevend milieu-onderzoeksinstituut in Europa, lichtte de analyse en berekeningen kritisch door.

In het jaar van onderzoek (2005) stootte de chemische industrie in totaal 3,3 gigaton CO2 uit. De producten die daarbij gemaakt werden, besparen echter 8,5 gigaton CO2-emissies ten opzichte van de alternatieven. Tegenover elke gigaton directe en indirecte CO2-uitstoot bij de productie staat dus een besparing van 2,6 gigaton in de verdere levenscyclus van het product.

De studie toont de leidinggevende rol van de West-Europese chemische industrie aan die 40% koolstofefficiënter produceert dan Noord-Amerika en zelfs 60% beter presteert dan het Aziatische continent. Deze cijfers wijzen erop dat de Belgische en West-Europese chemie nu al volop de weg van de duurzaamheid zijn ingeslagen.

Het onderzoek vergeleek de CO2-uitstoot van 100 verschillende chemische producttoepassingen. Het grootste CO2-voordeel in de levenscyclus wordt gerealiseerd door de isolatie van woningen die 40% van de winst voor zijn rekening neemt. Daarnaast dragen kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, verlichting, kunststofverpakkingen, coatings voor schepen, kunststoffen voor de automobielindustrie, lage temperatuur wasmiddelen en kunststofleidingen in sterke mate bij om de totale CO2-belasting te beperken. Daarmee leverde de chemie een belangrijke bijdrage om de totale CO2-emissie die in 2005 mondiaal 46 gigaton bedroeg, substantieel te beperken. Zonder chemie zou in dat jaar 8 tot 11% méér CO2 zijn uitgestoten.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia: "Deze studie toont aan dat de chemische industrie onmisbaar is om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Onze producten dragen in belangrijke mate bij tot het verminderen van de globale CO2-uitstoot. De verwachte explosieve groei van de wereldbevolking, daagt de chemie uit om verder te werken aan duurzame oplossingen om de CO2-uitstoot substantieel terug te dringen. Daarom is het cruciaal dat onze sector blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling om productieprocessen en producten verder te verbeteren."

In de studie blikt McKinsey eveneens vooruit. Uit extrapolaties naar 2030 blijkt dat de chemische industrie in de komende decennia nog een groot potentieel heeft om de wereld te helpen de broeikasgassen te verminderen. Als beleidsmakers de juiste beslissingen nemen om emissiereducties te faciliteren en het gebruik van CO2-besparende chemische producten aanmoedigen, kan de verhouding in de CO2-besparing van 1 op 2,6 - zoals die in 2005 plaatsvond - verbeteren naar een ratio van 1 op 4,7 in 2030.

ICCA en essenscia pleiten bovendien voor een wereldomvattend CO2-reductiekader op basis van een 'level playing field' om marktverstoringen te voorkomen. De aandacht moet gaan naar innovatie om energie-efficiëntie en het duurzaam gebruik van grondstoffen te bevorderen.

Het volledige rapport is online beschikbaar op http://www.icca-chem.org.