Politie Limburg-Noord

Beginnend bestuurder moet rijbewijs inleveren


Datum: 14-07-2009
Tijd bericht: 11:54
Plaats: Blerick
Een 19-jarige inwoner van Venlo heeft maandagmiddag op de Groot Bollerweg zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij met een snelheid van 118 km/u over de weg vloog. Hij reed zelfs zo hard, dat bij de overweg alle vier de wielen los van de grond kwamen.

De snelheid van de jongeman werd bij een controle van het Verkeershandhavings-team op de Groot Bollerweg met de lasergun gemeten. Deze weg ligt binnen de bebouwde kom en er is een snelheidslimiet van 50 km/u geldig. Tijdens een reguliere controle van het Verkeershandhavingsteam die regelmatig op die locatie plaatsvindt, kwam de jongeman voorbij scheuren. Hij werd staande gehouden, waarna bleek dat de jongeman zijn rijbewijs pas 1,5 jaar heeft en al eerder voor een fikse snelheidsovertreding was geverbaliseerd. Ook kon hij niet aantonen dat zijn auto verzekerd was. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij wordt aangemeld voor de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Eigen kosten
De Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) is een driedaagse cursus die wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Wanneer bestuurders zich schuldig maken aan bewust risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden of bumper kleven), volgt de verplichting om op eigen kosten (¤774,00) een meerdaagse cursus te volgen. Van cursisten die niet of onvoldoende hebben deelgenomen aan de EMG wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Met de maatregel heeft de overheid een extra instrument in handen om verkeersgevaarlijk rijgedrag aan te pakken. De cursus heeft een preventieve werking. Automobilisten die naar een cursus moeten, leren de risico's van verkeersgevaarlijk gedrag in te zien waardoor het rijgedrag verkeersveiliger wordt. De komende jaren moet blijken of dit zich vertaalt in een daling van het aantal doden en gewonden in het verkeer.