Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 14 juli 2009 |


1. Nieuwe gedeputeerde
Gedeputeerde Staten hebben Lily Jacobs verwelkomd. Zij hebben tevens besloten de integrale portefeuille van Moons over te dragen.

2. Rotonde N264
Er komt geen rotonde op de kruising Oudewijk-Nieuwedijk bij de N264. Ongevalsgegevens geven die noodzaak niet aan. Bij de verkenning van de N264 op het wegvak A50-N277 zal de problematiek opnieuw worden beoordeeld. Dit laten GS weten aan de heer Erciyas van de SP-statenfractie die hierover vragen heeft gesteld.

3. Fusie Zeeuwse waterschappen
In verband met de fusie van twee Zeeuwse waterschappen en het feit dat één daarvan, Zeeuwse Eilanden, voor een klein deel ook Brabant betreft, moeten Provinciale Staten van Noord-Brabant hiermee instemmen. GS stemmen in met het nieuwe reglement en leggen een ontwerp-besluit voor aan Provinciale Staten.

4. Nazorgfonds gesloten stortplaatsen
Het rendement van het nazorgfonds gesloten stortplaatsen heeft onder druk gestaan van het huidige economische klimaat. Op dit moment is er ruim E 85 miljoen in het fonds. De provincie wordt verantwoordelijk voor de milieuzorg van vuilstortplaatsen op het moment dat die gesloten worden. Dit wordt bekostigd uit de nazorgheffing. Gedeputeerde Staten zijn het bestuur van het nazorgfonds gesloten stortplaatsen en informeren de statencommissies voor Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu over de jaarstukken 2008 en het nieuwe beleggingsstatuut van het nazorgfonds.

5. Studiereis
Het bestuurlijk overleg BrabantStad organiseert een studiereis met het thema "de compacte stad" naar Modena en Parma (Italië). Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen en enkele medewerkers van de provincie nemen deel aan de reis, die van 23 tot en met 26 september 2009 plaats vindt.

6. Vragen CU/SGP-fractie over shopping mall Tilburg
Op een positief kritische wijze heeft GS destijds met initiatiefnemer en gemeente gesproken over de shopping mall Tilburg. Dat hebben GS laten weten op statenvragen van de heer H. Vreugdenhill namens de Christen Unie-SGP-fractie.

7. Subsidie voor rioleringsplannen
Gemeenten die een verbreed gemeentelijk rioleringsplan opstellen kunnen daarvoor provinciale subsidie ontvangen. Daartoe hebben GS de Beleidsregel subsidie Water gewijzigd. Voor 2009 is in totaal E 50.000 beschikbaar.

8. Begrenzing EHS
GS hebben de ecologische actualisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS)-begrenzing in ontwerp vastgesteld. Doel is om onvolkomenheden (vanuit ecologisch oogpunt) in de begrenzing van het robuust netwerk van natuurgebieden te verwijderen. Deze actualisatie is onderdeel van de Verordening Ruimte, die in ontwerp ter inzage ligt van 24 augustus tot 5 oktober 2009.

9. Vergoedingen
De leden van de externe deskundigencommissie Zuidoost en Zuidwest van het Europees Subsidieprogramma OP Zuid van de Europese Unie hebben recht op een vergoeding. Dit programma richt zich op het versterken van Zuid-Nederland als top-technologische regio. GS hebben de vergoedingen vastgesteld overeenkomstig de wet vergoedingen adviescolleges en -commissies.

10. Intentieverklaring bestrijding jeugdwerkloosheid
De Brabantse gemeenten, onderwijsinstellingen en de provincie gaan de jeugdwerkloosheid bestrijden. De gedeputeerden Brigite van Haaften en Lily Jacobs ondertekenen, namens de provincie Noord-Brabant, de gezamenlijke intentieverklaring bestrijding jeugdwerkloosheid. Dit gebeurt tijdens de top Jeugdwerkloosheid van Pact Brabant op 15 juli aanstaande, in het kader van het landelijk actieplan bestrijding jeugdwerkloosheid.

11. Provinciale Archiefinspectie Noord-Brabant en Limburg
Archiefstukken zijn in toenemende mate digitaal en steeds minder op papier. Dat heeft zijn weerslag op de werkwijze van overheden en daarom heeft de Archiefinspectie de afgelopen twee jaar stelselmatig aandacht besteed aan de problemen rond digitalisering. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben ingestemd met het verslag van de Provinciale Archiefinspectie 2007-2008. Dat verslag wordt één maal in de twee jaar uitgebracht. GS zenden het verslag naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

12. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Boxmeer voor het vergroten agrarisch bouwblok ten behoeve van verplaatsen bedrijfswoning; de gemeente Breda voor de bouw van een loods voor een kleinschalig niet agrarisch bedrijf; de gemeente Eindhoven voor oprichting schoolgebouw aan de Botenlaan; de gemeente Eindhoven voor nieuwbouw 31 startersappartementen met parkeerkelder, Blaarthemseweg 85-91; de gemeente Tilburg voor 7 stadswoningen, Galjoenstraat 53; de gemeente Tilburg voor de bouw van woningen, noordoosten Piushaven; de gemeente Goirle voor het gedeeltelijk vergroten Albert Heijn aan de Hovel 19 te Goirle; de gemeente Gilze en Rijen voor realisering van 4 woningen aan de Boslaan te Gilze; de gemeente Tilburg voor het vernieuwen van bestaand agrarisch bedrijf aan de Hultenseweg 84; de gemeente Tilburg voor het oprichten van een bedrijfsbebouwing aan de Centaurusweg; de gemeente Tilburg voor de bouw van drie vrijstaande woningen aan de Kuil 9.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Tilburg voor het bouwen van een rundveestal, Haarensebaan 3 in Udenhout.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het vastgesteld bestemmingsplan Kom Sprundel van de gemeente Rucphen, hebben het bestemmingsplan Tilburgseweg ten Noorden van Rillaerseban van de gemeente Goirle goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Buitengebeid, herziening 2008 van de gemeente Schijndel gedeeltelijk goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Kreitenmolen 2007 van de gemeente Tilburg goedgekeurd, hebben goedkeuring verleend aan het uitwerkingsplan Molenheide, Lijsterlaan te Lieshout van de gemeente Laarbeek, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Bosselaar-Zuid van de gemeente Moerdijk, hebben het bestemmingsplan Kom Almkerk van de gemeente Woudrichem gedeeltelijk goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Goirle gedeeltelijk goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan De Zandleij, 1e herziening van de gemeente Tilburg gedeeltelijk goedgekeurd.


---- --