Ingezonden persbericht


Persbericht 18 juni 2009

De Nacht van Rembrandt:

Theatrale viering van Rembrandts verjaardag

Sinds 2002 wordt in de nacht van 14 op 15 juli een krans gelegd bij het borstbeeld van Rembrandt, een informele viering van de verjaardag van Leidens beroemdste zoon. Dit jaar zal aan deze viering ook het evenement De Nacht van Rembrandt gekoppeld worden, voorafgaand aan de eigenlijke kranslegging. ProKwadraat-Groepswijzer organiseert samen met Centrummanagement Leiden een theatrale wandeling door de stad, waarin leven en werk van Rembrandt op verrassende wijze verbeeld wordt.

De Leidse binnenstad ziet er op veel plaatsen nog net zo uit als in Rembrandts tijd. Wie zijn verbeelding gebruikt kan de schilder nog zien lopen langs de Pieterskerk of over het Gerecht. Tijdens de Nacht van Rembrandt op 14 juli zal dit nog makkelijker zijn. Als opmaat voor de kranslegging om 12 uur 's nachts zullen op diverse locaties in de stad scènes uit het leven van Rembrandt gespeeld worden. De wordingsgeschiedenis van het schilderij Samson en Delilah wordt uit de doeken gedaan: We zien hoe Rembrandt al op de Latijnse School verliefd wordt op de bijbelse figuur en haar later schildert. Bovendien kan het publiek zich vergapen aan twee levende schilderijen op authentieke locaties.

Vanaf 21.30 uur kan het publiek vertrekken vanaf de Hooglandse Kerk, na een kopje koffie. Begeleid door gidsen van het Gilde loopt de wandeling van de ene scène naar de andere om ten slotte uit te komen op de Rembrandtplaats. Vandaar vertrekt het gezelschap tegen 12 uur 's nachts naar het borstbeeld voor de kranslegging.

De Nacht van Rembrandt wordt mogelijk gemaakt door Centrummanagement Leiden, Fonds 1818, Theater Imperium, Acteerwerkplaats Har(d)t, Stichting Levende Schilderijen, het Gilde Leiden en CTV Zuid-Holland. De Nacht van Rembrandt maakt deel uit van Zomer in Leiden.nl.

Prijs E 3,- p.p.

Voorinschrijving vanaf 1 juli op www.ctvzuidholland.nl