Gemeente Bolsward


14-07-09

Vondst mogelijk oude stadspoort Bolsward

Begin juni zijn medewerkers van de gemeente Bolsward op een mogelijk oud fundament van een stadspoort gestuit nabij de Blauwpoortsbrug. Op deze plek werd grond uitgegraven voor het ondergronds plaatsen van de glascontainer. Tijdens de graafwerkzaamheden kwam men stenen tegen die historisch leken.

Om de mogelijke archeologische vondst niet te schaden en gevaarlijke situaties te voorkomen is de kuil weer toegedekt. De gemeente heeft vervolgens verschillende instanties om informatie gevraagd over de gang van zaken bij een mogelijk archeologische vondst.

De archeologische adviseurs van het Welstandstoezicht Hûs en Hiem en de provincie Fryslân geven aan dat deze vondst onder de categorie `toevalsvondsten' valt. Vanuit het Verdrag van Malta heeft de gemeente een `algemene zorgplicht' voor het behoud van archeologische waarden. Doel van het Verdrag van Malta is om cultureel erfgoed dat zich in de bodem bevindt, beter te beschermen.

Het college heeft besloten om op basis van het advies van de archeologen de funderingsresten te laten registreren. Op dit moment zijn de fundamenten in de bodem het best bewaard, zo luidt het advies van de geraadpleegde archeoloog. Bovendien is het opgraven van de oude fundamenten een omvangrijke en dure klus.

Om de vondst te kunnen registeren moet een deel van de plaats opnieuw opengehaald worden. Een specialist inspecteert de plaats waarna de bevindingen worden geregistreerd in het landelijk registratiesysteem ARCHIS. In dit systeem worden alle vondst- en onderzoeksmeldingen verzameld. Met het vastleggen van de gegevens weet men wat er bij de Blauwpoortsbrug ligt aan archeologisch materiaal en wordt er geen verdere verstoring aangebracht. De ondergrondse glasbak heeft inmiddels een ander plaatsje gekregen.

De gemeente Bolsward onderzoekt verder of het mogelijk is om in het geval van diepere graafwerkzaamheden al bij de start van de werkzaamheden een archeoloog in te schakelen. Deze archeoloog kan dan ter plekke kijken of er mogelijk archeologische schatten in de grond zitten en kan dan behoeden voor verstoring van deze vondsten tijdens de werkzaamheden.