CBP stelt richtsnoeren automatische kentekenherkenning vast

14/07/2009 10:10

College bescherming persoonsgegevens (CBP)

Automatische nummerplaatherkenning, ANPR, maakt het voor de politie mogelijk om gescande kentekens op automatische wijze te vergelijken met de kentekens die zijn opgeslagen in reeds bestaande politiebestanden. ANPR wordt door de politie ontwikkeld en toegepast zonder dat de juridische aspecten daarvan zijn uitgekristalliseerd. Om invulling te geven aan de wettelijke normen die bij automatische kentekenherkenning moeten worden nageleefd, heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) richtsnoeren opgesteld. De definitieve tekst is vandaag gepubliceerd.

Automatische kentekenherkenning, naar het Engelse Automatic Number Plate Recognition ANPR genoemd, is een methode om gescande kentekens op automatische wijze te vergelijken met een verzamelbestand waarin een selectie van kentekens is opgenomen. Deze vergelijking kan een 'hit' opleveren: een signaal dat een kenteken wordt herkend. Uitgangspunt is dat naar aanleiding van een hit de politie direct actie onderneemt. Een 'no-hit' betekent dat een gescand kenteken niet voorkomt in het vergelijkingsbestand en dat dit kenteken dus niet wordt gezocht in het kader van de ANPR-actie. De richtsnoeren geven regels voor het bewaren, verwerken en vernietigen van de verzamelde gegevens.

De richtsnoeren zijn in januari 2009 ter consultatie voorgelegd aan organisaties en personen die in meer of mindere mate bij de toepassing van ANPR zijn betrokken. De consultatieronde heeft niet geleid tot substantiële wijziging van de richtsnoeren. De definitieve tekst van de richtsnoeren is vandaag op de website van het CBP en in de Staatscourant gepubliceerd.

Over het CBP

Iedereen heeft recht op een zorgvuldige omgang met zijn of haar persoonsgegevens. Het College bescherming persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de wettelijke regels die zien op de bescherming van persoonsgegevens, zo nodig met behulp van sancties. Daarnaast adviseert het CBP over voorgenomen wetgeving die betrekking heeft op de verwerking van persoonsgegevens. Bij het uitvoeren en verantwoorden van zijn werkzaamheden heeft het CBP oog voor de maatschappelijke context van de aan hem voorgelegde vragen, problemen of klachten. Het streeft naar een open dialoog met de samenleving en naar samenwerking met andere maatschappelijke organisaties.





http://www.cbpweb.nl/

http://www.cbpweb.nl