Crisis leidt tot betere samenwerking ondernemingsraad en bestuurder

14/07/2009 09:56

berenschot

Utrecht, 14 juli 2009 - Ondanks steeds forsere personele ingrepen is er sprake van een betere samenwerking tussen ondernemingsraden en bestuurders van bedrijven. Dat blijkt uit een recent onderzoek van adviesbureau Berenschot. Het onderzoek werd gehouden onder voorzitters van (centrale) ondernemingsraden van grotere bedrijven in Nederland zoals ING, NS, Philips, Heijmans, Heineken, ABN AMRO en Fortis.

Ondernemingsraden (OR-en) en bestuurders erkennen dat goed samenwerken noodzakelijk is om organisaties sterk(er) uit de recessie te laten komen. In maart 2009 hield Berenschot een onderzoek waaruit bleek dat bestuurders en ondernemingsraden elkaars visie op hoe te saneren nog niet altijd kenden. Het huidige onderzoek toont dat bestuurders en ondernemingsraden inmiddels de dialoog zijn aangegaan. Ondernemingsraden worden naar eigen zeggen op tijd door bestuurders bij de materie betrokken. Men geeft aan elkaar in economisch zware tijden goed te helpen. Nagenoeg alle ondernemingsraden zijn bijzonder tevreden over de onderlinge samenwerking in crisistijd.

Uit het onderzoek komen ook verbeterpunten naar voren. Zo worden ondernemingsraden door bestuurders redelijk op tijd bij de materie betrokken, maar valt er meer winst te halen wanneer dit éérder gebeurt. Verder blijkt dat communicatie door de OR met de achterban lastig is en beter kan. Bijvoorbeeld meer face-to-face communicatie (via o.a. klankbordgroepen of zeepkistsessies) naast het communiceren via intranet en mail. Voor ondernemingsraden zijn de voordelen van samenwerking met bestuurder vooral in geval van massaontslagen lastig uit te leggen aan de achterban.

Bestuurders vinden het vaak lastig (zeker binnen internationale concerns) om ondernemingsraden eerder bij de problematiek te betrekken en meteen vanaf het eerste moment met hen in gesprek te gaan. Bestuurders beperken zich veelal tot het informeren van de ondernemingsraad. Pas als de hoofdlijnen van een adviesaanvraag gereed zijn, wordt de OR daadwerkelijk bij de zaak betrokken. De ruimte voor beïnvloeding en planvorming door de OR is daardoor minder. Overigens blijkt uit het onderzoek dat vrijwel alle ondervraagde ondernemingsraden vinden dat hun input is verwerkt in de uiteindelijke plannen. Ook bij forse ingrepen menen ondernemingsraden dat een goede dialoog zowel voor de medewerkers als de organisatie positief uitpakt. De deelnemers aan het onderzoek stellen dat in zware tijden samenwerken meer oplevert dan elkaar bestrijden.





http://www.berenschot.com