Deelgemeente Osdorp Amsterdam



---

Tuinen van West zijn een brug dichterbij

14 juli 2009

Wethouder Vos fietst graag door het groengebied aan de westrand van Asmterdam. Het recreatiegebied `Tuinen van West' is in ontwikkeling en dat is te zien! Wethouder Kees Steeman van stadsdeel Osdorp: "Wij zijn hier om de fysieke start van het recreatiegebied te vieren". Naast fietsbruggen komen ook nieuwe wandel- en fietspaden voor inwoners van Amsterdam Nieuw-West en omgeving.

Officiële opening

De nieuwe fietsbrug in de Lutkemeerpolder is donderdag 9 juli officieel geopend door wethouders Marijke Vos, Kees Steeman en voorzitter van de gebiedscommissie provincie Noord-Holland Mieke Blankers-Kasbergen. De `Tuinen van West' is het open poldergebied tussen de westelijke tuinsteden en de Ringvaart Haarlemmermeer. Stadsdeel Osdorp ontwikkelt het groengebied samen met stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland tot een groots recreatiegebied voor haar inwoners. De nieuwe fietsbrug tussen de Etnastraat en de Ringvaartdijk is het eerste resultaat in Osdorp. Volgend jaar worden onder andere het fietspad op de Ringvaartdijk doorgetrokken naar Halfweg en een fietsbrug over de Ringvaart bij Zwanenburg aangelegd. Daarnaast komen er diverse wandel- en laarzenpaden.

Uitbreiding wandel- en fietspadennetwerk

Pijlers van de `Tuinen van West' zijn uitbreiding van het wandel- en fietspadennetwerk, het watersysteem en de ecologische structuur. Door de vernieuwde fietsbrug zijn waterpartijen in de Lutkemeerpolder met elkaar verbonden en is een hoger waterpeil mogelijk. Wie goed kijkt ziet dan ook dat het dek hoger ligt dan andere fietsbruggen. Hierdoor is het leefgebied van onder andere rietvogels, spitsmuizen en padden vergroot. Naast de nieuwe fietsbrug zijn ook twee paddenpoelen aangelegd. Omdat de brug een schakel is in de Groene AS - de provinciale Ecologische Hoofdstructuur die natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude met elkaar verbindt - heeft de provincie Noord Holland meegefinancierd. Na oplevering wordt het natuurgebied beheerd door recreatieschap Spaarnwoude.

Informatie

Stadsdelen Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer informeren bewoners via diverse kanalen over de planning en aanleg van het recreatiegebied Tuinen van West. Voor vragen wordt doorverwezen naar de websites van de stadsdelen.
Tuinen van west Etnabrug - v.l.n.r. Marijke Vos, Mieke Blankers-Kasbergen en Kees Steeman - foto: Jaap Wals Tuinen van west Etnabrug - v.l.n.r. Marijke Vos, Mieke Blankers-Kasbergen en Kees Steeman - foto: Jaap Wals
---