Gemeente Haaren


Inzameling plastic verpakkingsmateriaal

In januari zijn we gestart met de inzameling van plastic verpakkingsmateriaal. Vanaf de eerste week dat de oranje containers zijn geplaatst is de hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal aanzienlijk toegenomen. Aansluitend is in maart de landelijke actie van "Plastic Heroes" opgestart waardoor via tv- en radiospotjes iedereen op de inzameling van plastic verpakkingsmateriaal is geattendeerd.

Resultaten

Vanaf 2010 zijn alle gemeenten verplicht om een inzamelstructuur voor deze afvalstroom te hebben. Inmiddels zijn ongeveer 125 gemeenten begonnen met de gescheiden inzameling van het plastic verpakkingsmateriaal. Vanuit de landelijke coördinerende organisatie Nedvang zijn we geïnformeerd over het feit dat de gemeente Haaren tot nu toe de hoogste score heeft behaald. Op jaarbasis wordt binnen onze gemeente gemiddeld 32 kilogram plastic per huisaansluiting / gezin ingezameld.

Uit de gegevens van de huisvuilinzamelaar blijkt dat de grijze afvalcontainer minder vaak aan straat wordt gezet. Ten opzichte van 2008 wordt de grijze afvalcontainer gemiddeld 25% minder aan straat gezet. Voor degene die plastic goed gescheiden betekent dit dat er minder containerledigingen in rekening worden gebracht wat een positief effect heeft op de hoogte van de aanslag afvalstoffenheffing. Afvalscheiding is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw portemonnee.

Vervuiling

Naast de goede inzamelresultaten wordt helaas met regelmaat geconstateerd dat nog steeds andere afvalstromen bij de oranje containers worden geplaatst. In de oranje containers mag alleen plastic verpakkingsmateriaal van ondermeer voedsel en dranken worden gedeponeerd. Gebruiksvoorwerpen van plastic zoals emmers, kratjes, landbouwfolie en piepschuim mogen hier niet in. Deze vorm van dumping leidt tot overlast voor de directe omgeving en een verslechtering van het straatbeeld. Wij hopen op uw medewerking om dergelijke overlast te voorkomen.