Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 14 juli 2009 (14/07/09)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams parlement

De nieuwe Vlaamse regering heeft gisteren de eed afgelegd. De nieuwe voorzitter van het Vlaams parlement is niemand minder dan Jan Peumans. Bij hem legden de twee N-VA-ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters de eed af. Morgen woensdag debatteert het Vlaams parlement over de regeerverklaring van minister-president Kris Peeters.

Kamer

Vorige week bracht premier Herman Van Rompuy (CD&V) de discussie omtrent de kernuitstap opnieuw onder de aandacht. De premier wil dit dossier namelijk koppelen aan de begroting. Het terugdraaien van de kernuitstap zou volgens Flor Van Noppen wel eens de meest verstandige zet van deze regering kunnen worden. Alleen vindt Flor dat deze beslissing moet kaderen in een weldoordacht energiebeleid en niet als lapmiddel om kwakkelende begrotingen te reanimeren. Hij ondervroeg de premier hierover tijdens de plenaire zitting. Ook het belasten van de kernexploitanten op de extra winsten die ze door deze verlenging zouden boeken, is volgens Flor een goed idee. Alleen valt dan te vrezen dat Electrabel dit gaat doorrekenen in de elektriciteitsprijs. Het zijn dan de consumenten die het gat in de begroting vullen. Flor waarschuwde Van Rompuy: deze werf van de premier zou weleens een bouwval kunnen worden.

Vorige week publiceerde de OESO een rapport waarbij het Belgische regeringsbeleid duchtig op de korrel werd genomen. Zo stimuleert onze sociale zekerheid de werkloosheidsval, en verzwakt het onze economie. Bovendien stelt de OESO dat een grotere fiscale autonomie absoluut noodzakelijk is. Jan Jambon confronteerde premier Herman Van Rompuy (CD&V) met deze vernietigende analyse, die de N-VA reeds herhaalde malen heeft aangekaart. Na een selectieve lezing van de schamele positieve punten uit het rapport, moest de premier toegeven dat de huidige bevoegdheidsverdeling niet de meest efficiënte is. De premier denkt dat de aangehaalde verbeteringspunten van de federale staat nuttig zijn en hoopt hierover snel een institutioneel debat te voeren. Het verbaast Jan dat de premier een hulplijn uitgooit naar de N-VA en oproept om deel te nemen aan het debat, wij zijn immers reeds meer dan 2 jaar vragende partij voor dit debat.

Woensdag 8 juli legde de dienst Dispatching van Fedasil het werk neer, omdat ze nieuwe asielzoekers geen onderdak meer kunnen geven in de asielcentra. De centra zitten overvol, niet alleen door de grote instroom, maar vooral door de veel te trage uitstroom van asielzoekers. Sarah Smeyers ondervroeg minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS) tijdens de plenaire vergadering en kaartte aan dat er in de asielcentra veel te veel mensen zitten die er niet langer thuishoren. Veel asielzoekers dienen meervoudige asielaanvragen in, soms tot 18 keer! Velen gaan ook systematisch in beroep tegen een afgewezen aanvraag. Opvang verlenen aan asielzoekers in afwachting van een beslissing over hun aanvraag, is een Europese en internationale verdragsrechterlijke plicht, maar deze mensen horen niet thuis in deze centra en belemmeren de uitstroom. Dit is niet dweilen met de kraan open, maar pompen met de kraan dicht, aldus Sarah, die met argusogen het regeringsconclaaf over asiel en migratie volgde.

Generaal Charles-Henri Delcour maakte bij het begin van zijn mandaat als Chef Defensie zijn toekomstvisie op het leger bekend. In tegenstelling tot minister Pieter De Crem (CD&V), antwoordde de Chef Defensie wel eerlijk op vragen van Patrick De Groote met betrekking tot de gevolgen van de personeelsdaling op de geografische spreiding van het leger. Al 15 jaar schommelt het defensiebudget rond de 2,5 miljard, terwijl de soldij de normale indexatie wel volgde. Daardoor was er steeds minder budgettaire ruimte voor de werking en de materiële investeringen. Om dit te doorbreken, stelde Delcour een nieuwe daling van het aantal militairen voor. Met name van 38.000 tot 32.0000, met als logisch gevolg de sluiting van 30 tot 40% van de kazernes. Volgens de generaal zou de versplintering over de kazernes zelfs nu al leiden tot gebrekkige trainingsmomenten. Patrick hoopt evenwel, na de periode Flahaut, op een evenwichtige verdeling over het land.

Kamerlid Ben Weyts lanceert een wetsvoorstel om van 11 juli een betaalde feestdag voor alle werknemers (en dus niet alleen voor Vlaamse ambtenaren) te maken. Het ingenieuze van het voorstel zit hem in het feit dat in ruil voor een gegarandeerde feestdag de eerste te vervangen feestdag (een feestdag die samenvalt op een zondag of een andere inactiviteitsdag) niet gecompenseerd wordt. Indien er geen feestdag zou samenvallen met een zondag of een andere inactiviteitsdag (iets wat gemiddeld tweemaal per decennium voorvalt), wordt de feestdag van de gemeenschap toch gegarandeerd. Dit is een omkering van de logica van eerdere wetsvoorstellen in die zin. Op die manier hoopt Ben tegemoet te komen aan een Vlaamse eis die reeds lang meegaat. Door dit voorstel kan 11 juli eindelijk een echte volwaardige feestdag worden voor alle Vlamingen.

Peter Luykx maakte zijn eerste week als parlementslid vol. Zijn eerste wapenfeit zal bestaan uit het actualiseren en herindienen van een wetsvoorstel om de elektronisch aangifte van de personen- en vennootschapsbelasting automatisch en wettelijk te verlengen. Peter vindt dat accountants en belastingsconsulenten voor het aanslagjaar 2008 automatisch gebruik moeten kunnen maken van uitstel voor de indiening van elektronische aangiften en mandaten tot 31 oktober 2009. Voorwaarde is wel dat zij het volmacht dragen van hun cliënten en gebruik maken van Tax-On-Web en VenSoc. Dit uitstel wordt immers al jaren met tevredenheid onthaald door de sector. Tot op heden is de termijn van het uitstel echter afhankelijk van de publicatie van een ministerieel besluit. Peter diende dit voorstel reeds in april 2008 in. Het werd toen in overweging genomen, maar niet behandeld door minister van Financiën Didier Reynders (MR).

Senaat

Vorige week werd in de plenaire vergadering van de Senaat het rapport besproken van de werkgroep koninklijke dotaties. Louis Ide kwam tussen in het debat. Het voornemen om iets te doen aan de koninklijke dotaties is zonder meer een mooi voornemen, maar de resultaten van de werkgroep zijn dat al veel minder. Zo blijven Astrid en Laurent een dotatie voor het leven ontvangen. De N-VA diende een tijdje terug een wetvoorstel in dat deze dotaties zou afschaffen. Bovendien dient de dotatie van koningin Fabiola sterk gereduceerd te worden, vermits die nu veel te hoog is. Dotaties maken trouwens maar een fractie uit van het totale vermogen van de koninklijke familie, zonder dat daar enige transparantie over bestaat. Ook dat moet veranderen volgens de N-VA, naar analogie met Nederland en Groot-Brittannië, waar je de inkomsten van de royals gewoon op internet kan consulteren.

Auteur:
Joachim Pohlmann
Universitaire medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be