Leefbaar Rotterdam


dinsdag, juli 14, 2009

Daklozen op vakantie

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 14 juli 2009

Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Betreft: Daklozen op vakantie

Geacht College,

Uit het subsidieoverzicht blijkt dat er in 2008 ruim 153.000 euro is uitgegeven om tien daklozen gedurende zes weken in een time-outvoorziening te plaatsen. Zoals de organisatie Stichting Ontmoeting (in totaal goed voor ruim 450.000 euro subsidie) het zelf omschrijft, kunnen daklozen hier uitrusten van het jachtige leven op straat.

Een kleine rekensom:
10 daklozen gedurende 6 weken = 60 weken = 420 dagen; 153.000 / 420 = 364,- euro per dakloze per dag.

Deze prijs is vergelijkbaar met die van een luxe suite in een vijfsterren hotel, al stel ik me zo voor dat die nog wel een korting zouden geven bij een verblijf van 420 dagen. Desondanks zal de gemiddelde belastingbetalende Rotterdammer zich dit natuurlijk niet kunnen veroorloven.

Leefbaar Rotterdam is van mening dat de belastingbetaler niet hoort op te draaien voor vakanties van daklozen. Er wordt al teveel betaald aan daklozenopvang. Nu weten wij dat daklozen big business zijn en dat er veel zakken gevuld worden in deze branche, maar zelfs dan lijkt de prijs van 150.000 euro mij buitensporig hoog.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het College:


1. Waarom vindt u het nodig om daklozen uit te laten rusten van het jachtige leven op straat, op kosten van de belastingbetaler?
2. Waarom krijgen deze daklozen een vakantie die qua prijs vergelijkbaar is met een verblijf van zes weken in een luxe hotelsuite?

3. Wat vindt u van de stelling dat daklozen, ongeacht de hoogte van de kosten, überhaupt geen recht hebben op een vakantie op kosten van de belastingbetaler?

4. Zijn de tien daklozen nog steeds dakloos en voorziet de overheid in hun onderhoud?

5. Wat heeft de vakantie opgeleverd voor de Rotterdammers die deze vakantie bekostigd hebben?

6. Wat vindt u van de prijs van 153.000 euro die Stichting Ontmoeting rekent?

7. Wat vindt u er van om deze subsidie in 2010 niet meer te verstrekken?

Met vriendelijke groet,

Dries Mosch
Leefbaar Rotterdam