FNV


14-7-2009
FNV tegen nieuwe regels deeltijd-WW

Minister Donner gaat de regels voor deeltijd-WW versoberen. Hij presenteert vandaag zijn plan hiervoor. De nieuwe regels gaan ook gelden voor bedrijven die al gebruik maken van de regeling. De FNV is daar bepaald niet blij mee.

FNV-bestuurder Wilna Wind: "De huidige regeling werkt uitstekend. Gezonde werkgelegenheid blijft in stand, ongezonde gaat failliet. De deeltijd-WW wordt door gezonde bedrijven gebruikt om door de dip van de crisis heen te komen."

Versoberd Volgens Wind wordt met de regeling werkgelegenheid waar we zuinig op moeten zijn in stand gehouden. Het is het enige antwoord dat het kabinet heeft voor werknemers in deze crisis. Dat de huidige regeling wordt versoberd, is ontzettend jammer. Wind: "De regeling heeft bewezen dat hij goed werkt. Het is te betreuren dat een goedwerkende regeling zo snel weer wordt ingeperkt."

Onrust De versobering gaat ook gelden voor bedrijven die al gebruik maken van de regeling. De FNV is daar niet blij mee. Bij sommige bedrijven hebben werkgevers en vakbonden lang moeten onderhandelen om te bereiken wat er nu ligt. Wind: "Als er opnieuw onderhandeld moet gaan worden, betekent dat weer onzekerheid en onrust. En dat is het laatste waar we op zitten te wachten."

Een motie van de Tweede Kamer om in elk geval de regeling voor de huidige groep mensen in de deeltijd-WW te handhaven, legt Donner met de nieuwe regels naast zich neer. Wind: "Ik ben benieuwd hoe hij daarop reageert."