Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Planetenbaan Maarn

Woningbouwlocatie Planetenbaan (Dominoplan)
Al jaren is er sprake van een woningbouwlocatie in Maarn op de Planetenbaan of de Buurtsteeg. Aan beide locaties kleven voor- en nadelen. In juli 2008 heeft het college een visiestuk vastgesteld met de strekking dat de locatie Planetenbaan de meest reële bouwlocatie in Maarn is. Op 30 september 2008 is die visie tijdens een discussiebijeenkomst gepresenteerd aan een grote groep belangstellenden. Er bleek weinig draagvlak voor bebouwing van de Planetenbaan en ook niet voor bebouwing van de Buurtsteeg. Ook na de discussiebijeenkomst kwamen nog veel reacties van die strekking binnen.

Gezien het gebrek aan draagvlak, zowel bij omwonenden als bij raadsleden, heeft het college op 18 november 2008 besloten de raad voor te stellen om noch de Buurtsteeg, noch de Planetenbaan aan te wijzen als woningbouwlocatie.

Wél stelt het college voor om aan de Planetenbaan mogelijkheid open te laten voor:

* De bouw van de nieuwe brandweerkazerne. De voormalige gemeente Maarn en de provincie hebben deze locatie daarvoor immers al jaren geleden aangewezen en dit ligt ook vast in het provinciale Streekplan.

* Een bescheiden bouwontwikkeling die de functie van de golfbaan of die van de boerderij versterkt en waarmee de landschappelijke waarden geen geweld wordt aangedaan.

* De rood-voor-rood-regeling: in het buitengebied wordt dan minimaal
800 m2 aan gebouwen ingeleverd, wat aan de rand van de gemeente met in beginsel één woning mag worden gecompenseerd. Per saldo verbetert de ruimtelijke kwaliteit hierdoor.
* Ook is er nog altijd het voornemen het kinderdagverblijf de Trommelaar tijdelijk naar de Planetenbaan te verplaatsen ter hoogte van de hockeyvelden. Voor elk van de genoemde ontwikkelingen geldt echter dat er sprake is van een nieuw proces, als de plannen concreet worden. College en raad nemen daarover dan een afzonderlijk besluit, waarbij betrokkenen de mogelijkheid krijgen van discussie, inspraak, beroep en bezwaar.

In januari is dit besluit voorgelegd aan de gemeenteraad en bekrachtigd. Het dossier Dominoplan is hiermee gesloten.

Klik hier voor de brief aan betrokkenen.

Voor vragen kunt U telefonisch contact opnemen met, de heer Pieters (0343) 56 58 50

Klik hier om de scenario's te downloaden.

Laatst gewijzigd: 14 juli 2009