Internationale verschillen beleggingsgedrag particuliere beleggers

14/07/2009 11:04

AXA Investment Managers

PERSBERICHT, AMSTERDAM, 14 juli 2009

Internationale verschillen beleggingsgedrag particuliere beleggers.

Het AXA IM beleggingsonderzoek werd uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het vergelijken van de onderzoeksresultaten levert een aantal opmerkelijke verschillen tussen de vier landen. Hierbij een overzicht van de meest opmerkelijke.

Kennis van beleggingsproducten

Nederlanders zijn het minst bescheiden als het gaat om de inschatting van de eigen financiële kennis. Maar liefst 70% bestempelt de eigen kennis als goed of zeer goed, tegen 52% van de Zwitsers en Oostenrijkers. Duitsers blijken het meest bescheiden, slechts 47% vindt zichzelf goed onderlegd. Dankzij de dit jaar geïntroduceerde AXA IM Kennisindex is het nu mogelijk om het kennisniveau van een bepaalde populatie objectief en meetbaar weer te geven in een cijfer tussen 0 en 100.

De daadwerkelijke financiële kennis blijkt in de vier landen nagenoeg gelijk te zijn met 44 indexpunten voor Oostenrijk, Nederland en Zwitserland en 45 voor Duitsland. Nederlanders blijken dus met name uit te blinken in zelfoverschatting.

Soorten fondsen

Uit het onderzoek blijkt dat de bekendheid van verschillende soorten beleggingsfondsen sterk nationaal bepaald is. Terwijl in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vastgoed- en aandelenfondsen het meest bekend zijn, is in Nederland het garantiefonds veruit het bekendst (72%). In de andere drie landen blijkt dat slechts 21% van de Duitsers, 31% van de Oostenrijkers en 38% van de Zwitsers ooit van een garantiefonds gehoord heeft. In deze drie landen scoren geldmarktfondsen hoog met rond de 70% bekendheid, waar slechts 1 op de 4 Nederlanders weet wat dit is.

Oudedagvoorziening

Onder de niet-fondsbezitters zijn in Zwitserland beleggingsfondsen als oudedagvoorziening het meest populair, 45% geeft aan dit een goede optie te vinden. Nederlanders zijn minder enthousiast: slechts 30% wil vermogen voor de oude dag opbouwen door middel van een beleggingsfonds. Gevraagd naar de reden waarom men desondanks toch geen aandelen in fondsen bezit, blijkt dat men er (dit jaar) het geld niet voor heeft. Duitsers spannen hierbij de kroon met 70% t.o.v. Nederlanders bij wie dit voor een kleine 50% geldt.

Extraatje van EURO 50.000,-

Als mensen een cadeautje van EURO 50.000,- krijgen, zijn geldbeleggingen -ook internationaal gezien- het meest in trek. Nederlanders (35%) en Oostenrijkers (31%) zetten het geld liever op een spaarrekening, terwijl maar 12% van de Duitsers dit zou doen. In Duitsland belegt men, anders dan in de andere landen, liever in kortlopende geldbeleggingen, 23% tegen maximaal 6% in Nederland, Zwitserland en Oostenrijk.

Criteria bij fondskeuze

Wanneer men uiteindelijk besluit te beleggen in een fonds, zijn het risico en de hoogte van de belegging (belegd vermogen) doorslaggevend voor Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse beleggers (respectievelijk 31%, 34% en 32%). In tegenstelling tot Nederlanders, die in eerste instantie kijken naar de naamsbekendheid en reputatie (38%) van een beleggingsfonds als zij een keuze maken.

Optimisme

Toen het onderzoek in maart afgenomen werd, gaf maar liefst 67% van de Nederlanders aan dit een geschikt instapmoment te achten. Zwitsers zijn voorzichtiger, slechts 40% dacht er in maart goed aan te doen te investeren. Duitsers en Oostenrijkers zijn verdeeld, de helft vond het een prima moment terwijl de andere helft dit geen goed idee leek. Aangezien de koersen sinds maart tot nu toe alleen maar een stijgende lijn vertonen, waren Nederlanders spekkoper geweest. Jammer alleen dat ze geen geld hadden.

Onderzoek TNS Infratest

Deze verschillen in beleggingsgedrag in vier Europese landen blijken uit een analyse van een in maart 2009 door TNS Infratest (voorheen TNS Nipo) gehouden onderzoek onder 1014 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Eerder werd reeds een persbericht gepubliceerd ten aanzien van het beleggingsgedrag in Nederland en verschillen tussen mannen en vrouwen.


- EINDE -





http://www.axa-im.nl