Senternovem

14-07-2009 | Advies bodembescherming rioolwaterzuiveringinrichtingen

Het belang van de water- en slibkerende onderdelen van bodembeschermende maatregelen op rioolwaterzuiveringinrichtingen (rwzi's) staat al sinds lange tijd ter discussie. Nu berusten deze maatregelen zoveel mogelijk op de NRB. Zowel het bevoegd gezag als zuiveringbeheerders vinden de huidige NRB echter moeilijk toepasbaar voor die onderdelen van rwzi's.

Om deze redenen heeft de begeleidingscommissie van het STOWA-project `Wm en rwzi's' opdracht gegeven om de problematiek inzichtelijk te maken en tot oplossingen te komen die ook het bevoegd gezag draagt. Overleg met het IPO heeft geleid tot het samenstellen van een IPO/STOWA-werkgroep. Deze werkgroep heeft de uitwerking ter hand genomen. De werkgroep bestaat uit vier afgevaardigden van de werkgroep IPO-vergunningverlening en drie afgevaardigden van de STOWA-begeleidingscommissie 'Wm en rwzi's'.

Nadere afwegingen
Aan de hand van de onderzoeksresultaten heeft de IPO/STOWA-werkgroep nadere afwegingen gemaakt. Op basis van die overwegingen is een passende keuze gemaakt van maatregelen en voorzieningen die kunnen worden getroffen op rwzi's voor de bescherming van de bodem ter plaatse. Het voorstel met bodembeschermende maatregelen en voorzieningen met hun overwegingen is onderdeel van het gegeven advies.

BARIM
Uitgangspunt van het (in IPO-Vergunningverlening geadopteerde en vastgestelde) IPO-STOWA advies is dat alle provincies en gemeenten hun besluiten gaan baseren op dit advies.

In de nabije toekomst vallen, naar verwachting, de meeste rwzi's onder het BARIM. Hiermee zijn voor de bodembescherming de eisen landelijk vastgelegd. Deze BARIM-eisen worden gebaseerd op het IPO-STOWA advies. Contact

Wilt u meer weten over het advies van de IPO/STOWA-werkgroep? Neemt u dan contact op met Fred Mudde van Bodem+ via 070 373 50 41 of George Stobbelaar van InfoMil via 070 373 55 67.

Downloads

Notitie: Bescherming van de bodem op rwzi's, IPO/STOWA, 26-6-2009