Universiteit Leiden


* Nieuws

Twee van de vijf Rubicons komen naar Leiden

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal 34 jonge onderzoekers een Rubicon voor buitenlandervaring aan een topinstituut toegekend. Drie Leidse wetenschappers gaan die ervaring elders opdoen en twee van de vijf buitenlandse onderzoekers komen naar Leiden.

In totaal dienden 147 jonge onderzoekers een aanvraag in. Het merendeel van de succesvolle kandidaten is in Nederland gepromoveerd en vertrekt nu naar het buitenland. Slechts vijf buitenlandse onderzoekers gebruiken Rubicon om onderzoek te doen aan een Nederlandse instelling, waarvan er dus twee naar Leiden komen. NWO hoopt in de komende jaren meer buitenlandse onderzoekers aan te trekken voor een onderzoeksperiode in Nederland om de kenniscirculatie verder te stimuleren.

De kandidaten ontvangen de beurs om meerdere redenen. Voorop staan de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van de onderzoeker en die van het gastinstituut. De haalbaarheid van het onderzoek en de mobiliteit van de onderzoeker tellen ook mee in de beoordeling.

Rivier de Rubicon

Rubicon geldt als een goede opstap voor de Veni-subsidie. Julius Caesar stak de rivier Rubicon over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak `veni, vidi, vici'. Rubicon is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO te krijgen.

Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen maximaal 55.000 euro. Nederlanders die een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan, krijgen een onkostenvergoeding afhankelijk van de gekozen bestemming. Iedere ronde stelt NWO 1,7 miljoen euro beschikbaar voor Rubicon. Per jaar zijn er drie rondes.

De gehonoreerde Leidse onderzoekers
Chronische ontsteking door een foutje van je eigen afweersysteem
Drs. A.H. Bakker (m) 18-08-1977, Universiteit Leiden -> University of California Berkeley, Department of Molecular & Cell Biology, (USA), 24 maanden
Een vorm van chronische gewrichtsontsteking komt bijna uitsluitend bij mensen met een specifiek eiwit van het afweersysteem voor. Toch blijft het onduidelijk hoe dit komt. Genetische studies suggereren dat een ander eiwit van het afweersysteem hier ook een belangrijke rol bij speelt. Dit onderzoek bekijkt wat er bij het afweersysteem misgaat tijdens deze ziekte.

Heart cells in a dish
Dr. R.P. Davis (m) 05-06-1980, Monash University (AU) -> Leids Universitair Medisch Centrum - Anatomy & Embryology, 12 maanden

Stamcellen hebben de potentie zich te specialiseren tot hartspiercellen. Deze cellen zouden gebruikt kunnen worden om patiënten met hartfalen te behandelen. Het is echter nog niet duidelijk welke soort stamcellen hier het meest geschikt voor zijn, dat zullen we onderzoeken.

How cells use physics to orient
Dr. S. Fenz (v) 21-11-1979, Research Centre Jülich, (GER) -> Universiteit Leiden, Biophysics, 12 maanden Target-oriented cell movement is the basis of cancer metastasis. The researchers aim to identify the universal physical laws governing the onset of cell motility. Thereby, specialized microscopy techniques allow analysis of overall cell movement and individual molecules in the membrane.

Computergestuurde agent leert taal in virtuele wereld Dr. H.G.B. Reckman (v) 26-12-1978, Universiteit Leiden -> Massachusetts Institute of Technology, (USA), 24 maanden Ons taalbegrip heeft een basis in onze ervaringen met de wereld waar we het over hebben. In dit onderzoek wordt taalbegrip gesimuleerd in een virtuele wereld die op de echte lijkt om intelligente computerprogramma's te ontwikkelen die menselijke taal gebruiken.

Koerdisch archeologisch erfgoed in vogelvlucht Drs. A. Wossink (m) 05-05-1978, Universiteit Leiden -> University of Chicago, Oriental Institute / CAMEL, (USA), 24 maanden
De semi-autonome regio Iraaks Kurdistan herstelt zich politiek en economisch snel na de chaos van de laatste decennia. Het archeologisch erfgoed lijdt hier zwaar onder. Dit onderzoek ontwikkelt aan de hand van satellietbeelden een voorspellend model waarmee toekomstige schade voorkomen kan worden.

(14 juli 2009/SH)

Webredactie - 14/07/2009