Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 14 juli 2009

NWO-subsidie voor UvA-onderzoek naar duurzame katalyse

Gepubliceerd op 14 juli 2009

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het onderdeel ACTS (Advanced Chemical Technologies for Sustainability) een subsidie toegekend aan onderzoeksprojecten van prof. dr. Gadi Rothenberg, en dr. Jarl Ivar van der Vlugt en prof. dr. Joost Reek, alledrie verbonden aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences. In totaal heeft NWO ruim drie miljoen euro toegekend aan elf projecten. Met dit geld kan onderzoek gedaan worden naar het duurzamer maken van katalyseprocessen in de bulkchemicaliënindustrie.

De subsidie is toegekend aan projecten binnen het programma ASPECT. Dit programma richt zich op de katalyse van chemische processen in de bulkchemicaliënindustrie, en heeft als doel de duurzaamheid van deze processen te vergroten. Dit gebeurt onder meer door katalysatoren te verbeteren waardoor processen efficiënter kunnen verlopen. Met deze nieuwe katalysatoren kunnen nieuwe routes worden ontworpen naar bestaande producten.

Samenwerking binnen ACTS

ACTS richt zich met vijf publiek-private onderzoeksprogramma's op het bijeenbrengen van wetenschap en maatschappelijke vraagstukken. Binnen het programma ASPECT werken onderzoekers aan universiteiten nauw samen met industriële partners.

De UvA-toekenningen


* Duurzaam proces voor het maken van propeen met een `zuurstofspons' Prof. dr. G. Rothenberg met dr. ir. M. Makkee en prof. dr. F. Kapteijn (TUD)

* Uitgekiende metaal complexen voor de activering van Ammoniak: op weg naar de hydroaminering van alkenen met NH3 Dr. J.I. van der Vlugt en prof. dr. J.N.H. Reek

Verwijzingen

Website NWO
Website Van 't Hoff Institute for Molecular Science Bron: UvA Persvoorlichting