Gemeente Enkhuizen

Herinrichting Noorder Havendijk en omgeving

Op 25 juni hield de gemeente Enkhuizen een informatie avond over de rioolvervanging en herinrichting van de Noorder Havendijk en omgeving. Tijdens deze avond zijn een reeks vragen gesteld. Hieronder vindt u de antwoorden op de meest relevante vragen.

Algemeen

Hoe is de doorlooptijd van het gehele project?
De totale doorloop van het project is in dit stadium nog niet goed te beoordelen. Werkzaamheden zullen in kleine stukjes tegelijk uitgevoerd worden. Eerst wordt de riolering stukje voor stukje vervangen. Gedurende de periode dat de aannemer met de rioleringswerkzaamheden verder in het plangebied bezig is, heeft de ondergrond de tijd om in te klinken. Als de rioleringswerkzaamheden afgerond zijn zal de aannemer weer aan het begin van het plangebied aanvangen met de herinrichting.
Hoe wordt er omgegaan met de kermis?
Hierin zullen de collegebesluiten gevolgd worden. Hoe zal er omgegaan worden met de mogelijke overlast voor bedrijven? Op het moment dat de plannen meer geconcretiseerd zijn, zal er in overleg getreden worden met de diverse bedrijven om naar specifieke oplossing te zoeken om zodoende de overlast tot een minimum te beperken.

Verkeer/parkeren

Welke maatregelen zullen genomen worden om de snelheid van het verkeer te beperken?
De smallere rijbanen geven een visuele snelheidsbeperkende maatregel. Verder zal er qua plaatsing van eventueel straatmeubilair (paaltjes
e.d.) gezorgd moeten worden voor verkeersremming. Het toepassen van verkeersdrempels is geen optie.
Hoe zal de verkeersafwikkeling op de kruising
Vijzelstraat/Sijbrandsplein afgehandeld worden? Verkeer vanuit de Vijzelstraat heeft als zijnde verkeer van rechts voorrang op verkeer vanaf Sijbrandsplein.
Wat worden de afmetingen van de parkeervakken?
ca 2,50x5,00m
Hoe gaan de parkeervoorzieningen aan het Sijbrandsplein vorm gegeven worden?
Hier zullen een 4-tal langsparkeervakken aangebracht worden op de kop van Vijzelstraat.

Water/riolering

Lozing van het regenwater zal volgens de plannen geschieden op het water langs het Wilhelminaplantsoen. In de huidige situatie blijkt hier echter al een probleem met grondwater te zijn. Dit probleem was bij zowel gemeente als ingenieursbureau niet bekend. Hoe dit op te lossen?
Om het waterpeil van het Wilhelminaplantsoen in stand te houden is er een pomp geplaatst welke aanslaat op het moment dat het water te hoog komt. Er zal bekeken worden of het mogelijk is om de afstelling van deze pomp zodanig te veranderen dat er hier minder overlast komt. De twee toe te voegen lozingspunten van de regenwaterafvoer zullen er overigens niet voor zorgen dat het waterpeil hoger zal komen te liggen, de reeds aanwezige pomp welke er nu zit zal alleen vaker en eerder aan (moeten) slaan. Dit probleem heeft speciale aandacht.

Herinrichting/ontwerp

Hoe wordt er omgegaan met de antieke stoepen voor de huizen van o.a. de Nieuwstraat?
Het beeld in de huidige situatie waarbij de antieke stoepen verhoogd zijn blijft gehandhaafd. Het peil van het nieuwe voetpad zal het peil van het huidige voetpad krijgen.
De hoeveelheid aan te brengen bomen/groen is in met name in de Vissersdijk en Nieuwstraat beperkt, kan hier ook meer groen aangebracht worden?
Hier zal uitgebreid naar worden gekeken. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat er in Vissersdijk en Nieuwstraat de nodige knelpunten zijn qua ruimte en ligging van kabels en leidingen. Is er in de nieuwe situatie in de Vissersdijk de mogelijkheid tot het uitwijken over het trottoir en/of komen er ter plaatse van laad- en losplaatsen uitwijkmogelijkheid?
Nee, in de huidige plannen is deze mogelijkheid er niet. Beeld van smallere rijbaan met een breder trottoir door gehele straat handhaven. In hoeverre is het plan hufterproof c.q. vandalismebestendig? Nee, in de huidige plannen niet. Er zal nog naar gekeken worden in combinatie met plaatsing van straatmeubilair.
In hoeverre wordt het plan ingericht met straatmeubilair? In de gepresenteerde plannen is er geen straatmeubilair aanwezig. In combinatie met het plan hufterproof maken zal er naar gekeken worden of het nodig is om straatmeubilair aan te brengen. Zal de looproute vanaf de Compagniehaven/Zuiderzeemuseum naar de binnenstad de Nieuwstraat of de Breedstraat volgen? De looproute zal lopen over Compagniestraat, Compagniebrug, Zwaanstraat, Kalksteiger en Nieuwstraat. Hierin zal een combinatie komen met de bewegwijzering en informatieborden (De kroniek van Enkhuizen) welke in het project Toeristische wandelroutes aangebracht zullen worden
Waarom worden er geen ondergrondse containers aangebracht? Voor wat betreft de toepassing van de ondergrondse containers zijn er praktische en kostentechnische bezwaren. Zolang deze bezwaren niet opgelost worden door Holland Collect is het toepassen van ondergrondse containers binnen het plangebied niet aan de orde. Welke sfeerverhogende voorzieningen kunnen er zoal verwacht worden? Nostalgische lichtmasten, materialisatie van verhardingen, groenvoorzieningen en eventueel straatmeubilair Hoe wordt de inrichting van de Compagniesstraat en in hoeverre worden de parkeerplaatsen welke er nu zitten gecompenseerd? Aan de zuidkant van de Compagniesstraat komt als onderdeel van de wandelroute naar de binnenstad een trottoir. Aan de noordzijde zullen een aantal van de parkeervakken gecompenseerd worden.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl