Gemeente Hoorn

Draaginsigne Gewonden voor Richard Koekkoek

Burgemeester Van Veldhuizen heeft op 13 juli 2009 de onderscheiding Draaginsigne Gewonden uitgereikt aan de heer Richard H. Koekkoek. Het Draaginsigne Gewonden is een onderscheiding voor militairen die onder oorlogsomstandigheden een lichamelijke verwonding of psychisch letsel hebben opgelopen.

De heer Koekkoek is in 1996 voor de Koninklijke Landmacht uitgezonden naar Bosnië, deel uitmakend van Implementation Force (IFOR). Deze NAVO strijdmacht trachtte naleving van het recent ondertekende bestand te garanderen. Als gevolg van zijn ervaringen is de heer Koekkoek psychisch gewond geraakt en ondervindt hij nog steeds psychische klachten.

Het toekennen van de draaginsigne gewonden ervaart de heer Koekkoek als een blijk van waardering voor zijn militaire inzet in Bosnië. Hij hoopt dat hij het nu een plaats kan geven.

Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen om, naar analogie van het Amerikaanse Purple Heart, een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Het Draaginsigne Gewonden vermeldt de tekst Vulneratus Nec Victus, wat staat voor Gewond doch niet verslagen. Laatste wijziging van deze pagina: 14 juli 2009